Последни Рецепти
Последни Статии

Гозбите на Добруджа

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Шести кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“
Къде: кметство с. Сребърна и НЧ “Възраждане – 1940”, Община Силистра
Кога: събота, 21 октомври от 10.30 часа в парка пред читалището

gozbite na Dobrudzha

Кулинарният фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се проведе за шеста година през 2017 г. В програмата са включени два конкурса- за добруджански ястия и за Етно визия на щанд. Участниците се представят с домашно приготвени ястия, поднесени тава, глинено гърне или чувен. Те са в три категории: чорби, основно ястие и десерти. Не се готви на място, а обикновено гозбите са предварително аранжирани и подготвени за дегустация. С предимство са блюдата по старинни рецепти.
Например, в нашето село домакините приготвят булгур с маратура, използва се пипер от туршия, който се приготвя с булгур, като това ястие е печелило първо място. Характерни са лучените яхнии със сини сливи. Сега очакваме лападена яхния с врабчета. Участничката е от село Добротица, като по думите и тази гозба се е приготвяла в миналото за Великден.
С всяка година има по нещо ново, с което участниците ни изненадват. Фестивалът действително ги стимулира да търсят, да разпитват по- възрастни хора, да издирват стари кулинарни практики, характерни за българската кухня в миналото. Предвидени са още Детска готварска работилница и разбира се богата фолклорна програма. През цялото време ще има песни и танци.

В Детска готварска работилница ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Силистра и ОУ „Карл Първи“, Остров, Румъния, като и деца от село Сребърна ще майсторят сандвичи. За малките готвачи организаторите също са предвидили поощрителни награди, въпреки че тук няма конкурсен момент, просто децата да покажат своите умения, да развихрят своята фантазия и да приготвят най- интересни сандвичи.

gozbite na Dobrudzha 1

На фестивала ще се представят около 190 участници, а ястията ще бъдат над 480. Например, една фамилия от Сребърна, Симови, те са седем души и ще се представят с около 54 ястия. Традиционно във фестивала участват читалища, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални участници. Най- голям е броят на участниците от област Силистра, имаме заявка и от село Бъзън, Русенско. Ще опитаме руски гости, ястия от татарската кухня, от румънската. Никой няма да си тръгне гладен оттук. За всички участници и гости ще има рибена чорба и пържена риб, само за пържене има около 200 кг риба. Ястията ще бъдат оценявани от експертно жури с председател Йордан Касабов, който е етнограф. За призьорите ще има награди, но всички участници ще получат грамота и награда. Няколко години подарявахме гювечета, тази година сме приготвили за всички участници глинени троянски чинии.

gozbite na Dobrudzha 2

Най-характерно за гозбите на Добруджа е че са вкусни, ароматни, приготвени с любов. Правят се на бавен огън, в миналото жените са готвели на дърва.
Разказва Елеонора Георгиева от НЧ “Възраждане-1940“ с. Сребърна, пред Радио „Фокус“-Шумен

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории