Последни Рецепти
Последни Статии

Хапвайте зелена салата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от американско изследване, предаде БТА.
Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер, са нарушенията в паметта и мисленето.

Зелената салата подмладява мозъка

green salad pix 4
Една зелана салата на обяд, овкусена с лимон и зехтин, подобрява мисленето

Известно е, че сред най-добрите за мозъка храни са мазните риби като сьомга и скумрия. Според авторите на настоящото изследване от Медицинския център на университета “Ръш” в Чикаго към списъка с полезни продукти могат да се прибавят маруля и други зелени листни зеленчуци като спанак и кейл.

В изследването си, обхванало 960 души, специалистите са установили, че редовната консумации на зелени листни зеленчуци – например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.

zelenchuci bot 4

Направените тестове са показали, че хората, които редовно слагат на трапезата си зелени листни зеленчуци, се справят по-добре със задачи за мислене и запаметяване в сравнение с хората, избягващи този тип храни.

Изследователите са установили, че показаните от любителите на салата резултати съответстват на тези на хора, които са с 11 години по-млади.

Специалистите приписват благоприятния ефект главно на съдържащия се в зелените листни зеленчуци витамин К, който особено ефективно противодейства на влошаването на когнитивните способности.

Новото изследване е поредното в подкрепа на идеята, че здравословното хранене играе ключова роля за подобряване на мозъчните функции и съответно за предпазване от деменция, отбелязват авторите му.

Съвет: Когато не може да намерите в магазина свежа зелена салата, (в големите вериги през зимата се предлага айсберг, рукола, бейби спанак, кейл и др) може да използвате замразен спанак или да си направите домашни кълнове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории