Последни Рецепти
Последни Статии

Хляб със солен карамел

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Хляб със солен карамел
Рецепта Снежана Костова
Красиво оформен хляб хармоника със заливка от карамел и орехи. Апетитно предложение за закуска и за следобедно кафе!

hleb solen karamel
Продукти:
3 ч.ч. (450 г) брашно
2 ч.л. суха мая или половин кубче прясна мая (21 г)
50 г пудра захар
1 щипка сол
50 г разтопено масло
⅔ ч.ч. прясно мляко, леко затоплено
2 яйца

За глазурата:
1 чаена чаша (225 г) пудра захар
50 г масло
½ чаена чаша (125 мл) течна сметана
1 ч.л. морска сол
¾ чаена чаша натрошени орехи

hleb solen karamel 1

Начин на приготвяне:
• За да направите тестото, поставете всички продукти за тестото в купа и се бъркат с миксера с бъркалките за тесто между 5-10 минути на ниска скорост докато се получи гладко тесто. Или се меси на ръка по познатия начин до получаване на гладко еластично тесто.
• Покрийте купата с фолио и оставете да втаса за един час.
През това време, направете соления карамел. Поставете захарта в съд и сложете на котлона. Загрява се на умерен огън, докато захарта се топи и се карамелизира.
• След като захарта достига кехлибарен цвят, я отстранете от котлона и внимателно добавете маслото, сметаната и солта. Разбъркайте ги и след това поставете обратно на котлона за още 30 секунди, или докато глазурата се сгъсти леко. Оставя се да изстине напълно.
• Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 50/35 см. Намазва се с ¾ от карамела. Нарязва се на шест ленти и след това всяка лента на три. Отделните части се нареждат на купчинки и след това всяка купчинка се поставя вертикално във правоъгълна форма за кекс, застлана с хартия за печене.
• Оставя се да втаса около 30 минути
• Пече се на 170 градуса на загрята фурна. Поставете формата в по-голяма тава застлана с фолио или хартия за печене и печете в нея, защото при печенето може да капи от карамела. Готов е след 30-35 минути, когато при леко почукване звучи кухо.
• Оставя се да изстине, полива се с останалия подсолен карамел и счукани орехи.

Ако някой има резерви относно комбинацията сладко и солено, може да не слага солта в карамела и няма да е солен карамел, а обикновен и пак ще е много вкусно. Всъщност тестото не хлебно, а сладко и е много вкусно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized