Последни Рецепти
Последни Статии

Помага ли интервалното гладуване за отслабване?

Добавено в Диети

Добави към моето меню

По кое време да се храним, за да отслабнем?

Фастинг (периодично гладуване) Това е метод на хранене, който се характеризира с цикли на ядене и гладуване. Има няколко начина за приложението му, включиващи 5:2, 16:8 и яж-спри-яж методът. Като цяло, тези методи ви накарат да ядете по-малко калории, без да се налага съзнателно ограничаване. Това, от своя страна, води до загуба на тегло, както и множество други ползи за здравето.

Диета 5:2 – интервално хранене за отслабване

Диета 16:8 – състои се от 16 часа пост дневно и 8 часа хранене по избор

diet fast pix

Ранно-ограниченото хранене е стратегия, при която всички ястия се консумират до два часа следобед. След това идва период на 16-часово гладуване – не се яде нищо до следващата сутрин. Учени установяват, че този тип хранене наистина има ефект.

Резултатите от изследването им показват, че ограничаването на храненето до периода между 8 сутринта и два следобед помага за изгарянето на мазнините и контролира пристъпите на глад.

„Яденето между 8 сутринта и два следобед, последвано от 18-часово всекидневно гладуване поддържа нивата на апетита по-равномерни през деня в сравнение с храненето между 8 сутринта и 8 вечерта, което е типично за средния американец. – казва д-р Кортни Питърсън, авторът на изследването.

Ранното хранене се хармонизира с циркадния часовник и се отразява положително на здравето. Един от ефектите е подобряване на метаболизма. Метаболизмът, както и всички останали телесни функции, работи най-добре сутрин.

В изследването са участвали 11 мъже и жени с наднормено тегло на възраст между 20 и 45 години. Те следват четиридневен режим на хранене между 8 сутринта и 8 вечерта, и отново четиридневен – с хранене до 2 следобед. Количеството и калоричността на храната остават непроменени.

Учените установяват, че ограниченото време на хранене увеличава изгарянето на мазнините през нощта, намалява колебанията в глада и подобрява метаболитната гъвкавост – способността на тялото да превключва между горене на въглехидрати и мазнини.

За какво помага Интервалното гладуване?

Същата зависимост е наблюдавана по-рано при изследвания върху животни, но за първи път е потвърдена при хора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории