Последни Рецепти
Последни Статии

Храненето – ключ към множествената склероза

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Множествената склероза е коварна болест. Проявява се неочаквано, обикновено при млади хора, и няма начин да се предвиди с какви темпове и по какъв начин ще се развие. Имам позната с такава диагноза. Просто се случи, никой не можеше да предвиди такъв сценарий.
При МС може да наруши зрението, двигателния апарат, говора. Развитието на болестта не е постепенно, а внезапно след пристъпи, няколко през годината. МС е нелечима болест и няма единно мнение за това какво помага за овладяването й. Лекарствата, които се предписват могат да я забавят, но с различен успех при различните пациенти и с множество странични ефекти.

Близо 4 000 са пациентите у нас, които имат множествена склероза, казва проф. Лъчезар Трайков, ръководител на катедрата по неврология в МУ-София и ръководител на отделение в клиниката по неврология в УМБАЛ “Александровска”. Той е категоричен, че множествената склероза (МС) не е наследствено заболяване, но в някои случаи генетични фактори оказват влияние върху организма. То протича с хронична умора (при 75% от пациентите), загуба на ориентацията, проблеми със зрението, с отделителната система, когнитивни нарушения (между 40 и 70% от пациентите). Много често болните могат да имат и съпътстващи симптоми, които са същите като например при съдови проблеми, инфекции и вируси, метаболитни заболявания, неоплазми и други.

ms

През 2016 г. „Милениум“ издава книгата „Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: въпрос на личен избор“– книга, която описва истински случай на човек, който се е самоизлекувал от тежката болест.

Такава е и книгата на Ан Борох “Как се излекувах от МС

Друга такава книга е „Съзнание и тяло в едно“ на Гергана Брънзова
Тя е една от най-успелите български баскетболистки, съумява да остави зад гърба си заболяване, което съвременната медицина определя като нелечимо. Тя побеждава множествената склероза с помощта на хранителен режим, но най-вече с разучаването на метафизичните причини за болестта. В книгата има също двуседмична програма “Да започнем заедно” – чрез нея с помощта на детоксикация, специфични техники и начин на мислене можем да завъртим колелото към промяната. В книгата се търси отговаря на въпроси като:
– Как да се организирам в кухнята?
– Как да се храня без глутен, захар и млечни продукти?
– Как да се движа съзнателно и свободно ?

В препоръките към пациентите с множествена склероза винаги се включва това да се хранят здравословно, има редица специално разработени диети и режими. Но това не е просто добър съвет, а ключът към подчиняването на болестта.

riba pix 1

Рибата пази от множествена склероза
Хората, които редовно консумират риба, са с по-малък риск от множествена склероза, сочат резултатите от изследване, проведено в медицинските центрове “Кайзер Перманенте” в Калифорния.
Здравословното хранене препоръчва да се включва в менюто две хранения с риба или морски дарове. Когато се живее далече от море или няма рибар у дома – това се оказва трудно. Но и веднъж в седмицата да има рибен ден носи полза. В случая участниците в изследването, които консумирали риба най-малко веднъж седмично или ядели риба между един и три пъти месечно и приемали добавки рибено масло, били с 45 процента по-малък риск от множествена склероза в сравнение с хората, консумиращи риба по-малко от веднъж месечно, без да приемат добавки рибено масло.
Изследването обхванало над 1100 души на средна възраст 36 години в Южна Калифорния. Половината участници били диагностицирани с ранна форма на заболяването или с клинично изолиран синдром. Били анализирани също 13 генни вариации на група гени, които регулират нивото на мастните киселини. Оказало се, че две от 13-те генни вариации са свързани с по-малък риск от множествена склероза, независимо каква е консумацията на риба. Това навежда на мисълта, че някои хора имат генетично предимство при регулирането на нивото на мастните киселини.
“Известно е, че омега-3 мастните киселини имат неврозащитен и противовъзпалителен ефект, който може да осигури потенциална защита срещу множествена склероза”, отбелязаха учените. Изследването обаче не е открило причинно-следствено връзка.

Когато за пръв път се получат симптоми на множествена склероза, като умора, вкочаненост или затруднено ходене за 24 и повече часа, се говори за клинично изолиран синдром. В този момент не е ясно дали въпросният индивид е засегнат от множествена склероза или не. Той обаче е с по-голям риск от развитието й.

book_swank

Диетата на д-р Рой Суонк
При МС има хранителен режим, който е изготвен след 34-годишно проучване. Никой друг подход няма такава научна основа – Диетата на д-р Рой Суонк. Тя е разработена през 1948 г. и залага на минималната консумация на животински продукти. С дългогодишния си експеримент американският учен определил максималното количество наситени мазнини, които човек трябва да приема за ден, за да бъде по-здрав и в случая на пациентите с множествена склероза – за да не позволяват на болестта да прогресира. Според Суонк абсолютният максимум на ден е 20 г, докато за сравнение един средностатистически човек приема повече от 100 грама наситени мазнини на ден.

Специалният хранителен режим съдържа храни, богати на Омега-3 мастни киселини като риба, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, варива и супер храни като киноа, елда и др., също и подправки за вкус. Забранени са животинските продукти и палмовото масло, които са богати на наситени мазнини, но са разрешени белтъците на яйцата. Това най-общо са принципите на веганството.

34-годишният експеримент на д-р Суонк показал, че пациентите с МС, които спазват стриктно ограничението, спират почти напълно прогресията на болестта – остават дългосрочно на степента на увреждане, в която са започнали този режим на хранене. Заедно с това пристъпите им постепенно се разреждат и придобиват пренебрежима честота от веднъж на 10 или 20 години, в сравнение с обичайните между 1 и 4 епизода на година. Тези обаче, които надвишавали препоръчителната дневна доза наситени мазнини дори само с по няколко грама, болестта се развила по обичайния начин – с инвалидизиране и при около 90% – смърт в следствие на усложненията.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории