Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които да избягваме на закуска

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Закуската е обявена за най-важното хранене през деня, тъй като ускорява метаболизма и дава „гориво“ на нашия организъм. Следвайки правилото “всичко в умереност“ обаче има храни, които трябва да избягваме. Или поне да не са в нашето ежедневно сутрешно хранене. И това са продукти, които сме свикнали да поднасяме на закуска, а се оказва, че трябва да се научим да бъдат други продукти. Или както са праели нашите деди – да станат рано, преди зори, да свършат много работа и да седнат към 9.00 да закусят, често и с прясно издоено мляко и малко хляб, с останала от предния ден супа, а тежките тестени закуски като баници са се правели за празник Ето и кои са те:

Продукти за закуска

woman-eating-bagel-in-car

6 храни, които трябва да избягвате на закуска

Бял препечен хляб – Препеченият бял хляб е по-малко вероятно да ви накара да се чувствате по-пълноценно в сравнение с пълнозърнестия хляб, тъй като той е със значително по-малко полезни вещества. Направете си сандвич с филийка препечен ръжен пълнозърнест хляб и добавете повече зеленчуци към него

krave maslo

• Масло или маргарин – Тази опция за закуска може да бъде калорична, особено ако смесите мазнини с въглехидрати. Маргарин по-добре изключете от храненето си, защото съдържа транс мазнини. Сандвич от филия бял хляб намазана с масло кръгчета салам и кашкавал – може да е била класика през 90те години, но днес не се препоръчва за начало на деня.

plodove uni pix

Плодове – Плодовете са полезна храна, но не трябва да се смесват с дуги храни, защото естествените захари се освобождават от вътрешността на клетките и се превръщат в “свободни захари “. Поради тази причина яжте само по един вид плод на хранене.

musli domashno

Захарни зърнени храни – Домашно приготвено мюсли или гранола е здраволсона закуска, но в много от случаите тя няма нищо общо със зърнената закуска, която сипваме от шарената опаковка. Те може да повишат нивата на глюкозата в кръвта, а това може да доведе до кратък изблик на енергия, но това ще продължи само за малък период от време. Добре е на закуска да включвате продукти не с висок, а с нисък гликемичен индекс, защото те се разграждат по-бавно и зареждат организма по-дълго с енергия.

Грешки на закуска, които ни правят дебели

orange juice coffee pix
Портокалов сок – Една от представите ни за перфектната закуска е да има чаша портокалов сок. Първо, забравете за сока от кутии. Второ, може да си направите чаша фреш от прясно изцедени портокали, но не всеки ден, а например в дните, когато има грипна епидемия. Фрешът е с високо съдържание на фруктоза, което може да доведе до скок в нивата на кръвната захар и по-малко фибри. По-добре изяжте целия плод или направете плодова салата.

Полезни продукти за закуска

mesenica nadya

Тестени изделия – Всички знаем колко са вкусни мекиците и палачинките, но те не ни доставят нищо повече от по-висок холестерол и приятно усещане на небцето.Може да въведете правилото такава тестена закуска, която определено е кусна да се приготвя веднъж в седмицата, когато се събира семейството. Така е у дома, тутманик, баница, бухти, мекици се правят като по-късна закуска в събота сутрин и се включва цялото семейство в приготвянето.

По идея на foodpanda

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории