Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които понижават „лошия“ холестерол

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Повишените нива на холестерола крият по-висок риск от инсулт, инфаркт и коронарна болест на сърцето. За щастие малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с излишъка на мазнини в тялото, пише в. “Дейли стар”, предаде БТА.
Британски експерти препоръчват за поддържането на нормални нива на холестерола да се консумират продукти, съдържащи ненаситени мазнини.

Хранене при висок холестерол

Ядки
Яжте по шепа ядки на ден (50 г) – бадем, орехи, кашу, лешници… Бадемовите ядки помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад в късната есен се свързва с т.нар. “зимна тъга”
Хората, които имат навика да залъгват глада с чипс или шоколад, е препоръчително да ги заменят с ядки, например кашу или бадеми. Те са богати на полиненаситени мазнини, допринасящи за поддържането на кръвоносните съдове в добро здраве.
Скорошно проучване на специалисти от университета “Лома Линда” в САЩ установи, че консумацията на 67 грама ядки дневно – около една шепа, е свързана с намаляване на “лошия” холестерол с 5,1 процента.
cashew bademi orehi leshnici pix

Пълнозърнест хляб и зърнени продукти
Друга промяна, която човек може да направи в храненето си, е да замени преработените продукти с пълнозърнести алтернативи. Богати на фибри храни, като например пълнозърнест хляб, помагат за понижаване на холестерола.
Овесът помага за намаляването на холестерола
ovesena kasha viki
овесена каша с плодове за закуска

Картофи (по възможност небелени, ако са с проверн произход)
Много хора се притесняват, че ако хапват често въглехидратни храни като картофи, ще напълнеят. Картофите обаче са отличен източник на фибри и освен това не съдържат наситени мазнини и трансмазнини.
kartofi gotvene pix

Авокадо
Авокадото може и да се струва на мнозина “моментна здравословна мода”, но в действителност плодът е изключително полезен и също помага за понижаване на холестерола.
Американско изследване е установило, че при хора с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, които всекидневно хапват авокадо, се отчита намаляване на липопротеина с ниска плътност, известен като “лош” холестерол.
avocado tomato asparagus egg pix

Соеви продукти
Храните, които съдържат соя, са богати на омега-3 мастни киселини, фибри и протеини, и също допринасят за регулиране на нивата на холестерола.
Според британски здравни експерти, продукти като едамаме или соев йогурт могат да допринесат за понижаване на холестерола с около 6 процента.

Чесън
Известен е с редицата си ползи за здравето – от повишаване на либидото до стимулиране на мозъка благодарение на съдържащите се в него антиоксданти. Според австралийски специалисти едно от най-ценните качества на зеленчука със специфична миризма е способността му да понижава холестерола.
Изследователи от университета на Аделейд са установили, че приеман под формата на хранителна добавка чесънът понижава холестерола с осем процента. Това съответства на понижение с 38 процента на риска от коронарни проблеми при хора с повишен холестерол.

chesyn lilav ivan

Авторите на проучването отбелязват, че чесънът може да се окаже евтина и ефикасна естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола като статини, без съпътстващите медикаментите странични ефекти. Специалистите напомнят, че най-ефикасно е да консумира суров чесън. Хората, които не харесват вкуса и миризмата на зеленчука, могат да го приемат под формата на хранителна добавка.

Рецептите на Петър Димков за намаляване на холестерола

Други естествени начини за понижаване на холестерола са енергичното ходене, отказът от цигари и преработени храни с добавени захар или сол, ограничаването на алкохола, консумацията на минимум пет порции плодове и зеленчуци дневно, хапването на минимум две порции риба седмично, едната от които обезателно мазна – тон, сардина, сардела.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории