Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които съдържат сол

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Организмът ни се нуждае от натрий, но ежедневно той получава повече от необходимото му количество, а това има своите негативни последици върху здравето. От данните на проучвания става ясно, че намаляване консумацията на сол може да предотврати инсулт, сърдечен пристъп и сърдечна недостатъчност.
Опасни са продуктите, които съдържат много сол – бързозамразени полуфабрикати, консервирани храни, вкл готови супи, колбаси. Изненадващи храни, в които се крие солта

sol-1
Как да намалим употребата на сол

Лична история Бяхме студенти 1990 г. когато прочетохме една от първите книги по здравословно хранене. Едно от нещата, които приехме тогава е за вредата от солта. Спряхме да добавяме сол, в къщи няма солница, нито кутия със сол в шкафа – продуктите, които приемам съдържат достатъчно сол, дори в повече от необходимото. Сол, морска сол- добавям като консервант на киселото зеле, на туршиите и в саламурата за домашното сирене. Ако попитате децата ми, ще ви кажат, че така им е вкусно.

Въпросът е кои храни във всекидневието ни съдържат сол, за да бъдем внимателни с тях. За печени и покрити със сол ядки е ясно, че трябва да предпочетем сурови и без сол. Други храни с които трябва да сме внимателни са:

Сирене Обработеното сирене може да се окаже сред най-големите заплахи по отношение на солта. Само едно кубче сирене чедър съдържа около 105 мг натрий. Сред най-солените видове са синьо сирене и фета.

Зърнени закуски В някои от зърнените закуски се съдържат по-големи количества сол, отколкото в чипса. В количеството от само една чаша зърнена закуска може да се открие около 206 мг натрий.

Зеленчукови сокове Не е препоръчително да се прекалява с консумацията им, тъй като може да съдържа високи количества натрий. В една голяма чаша зеленчуков сок могат да се открият 289 мг от елемента, което е около 10% от препоръчителното дневно количество. (към домашно приготвения сок от червено цвекло, моркови, магданоз, целина или др зеленчуци, ако не се добавя сол -това не се отнася за него)

Доматен сос (говорим отново за купен от магазина, когато приготвяме доматен сок у дома може и да добавяме щипка захар, но сол)Добавената захар в тези продукти може да прикрие съдържанието на сол, но то всъщност е значително високо. Натриевият нитрит е често срещана съставка, която помага за консервиране на пюрето.

Хляб –която и рецепта за домашно приготвен хляб да вземете там пише, че се добавя сол (може да се пропусне и ако не знаете, че няма сол, няма да усетите разликата). Какво остана колко сол съдържа, когато закупуваме хляб в магазина, дори да е пълнозърнест. Освен фибри и други полезни вещества, една пълнозърнеста питка съдържа около 284 мг сол.

Тестени храни Изделия като мъфини, торти и палачинки съдържат бакпулвер или сода за хляб, в които може да има около 480 мг за количеството от една чаена лъжичка. Така освен всички излишни калории, получаваме и допълнително натрий.

Солта влияе на процеса на стареене на организма

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории