Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за отличници

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Няма храна, която да ни превърне в Айнщайн, но има няколко, които са особено полезни, аз да поддържаме мозъка в добра форма.

Тайната на бистрия ум и бързата мисъл се крие в храната

Това са
6 храни за отличници
– достъпни, познати, вкусни, които да включим в храненето си когато се готвим за изпит или ни чака продължително натоварване на сивото вещество.
Още преди много години се научихме, че по време на сесия една храна помага – орехите – не случайно и самите ядки напомнят за човешки мозък.
(Когато синът заминаваше студент на хиляди км далече, простичкият съвет беше – опитай се всеки ден да изяждаш 2 ябълки, 1 банан, 2 яйца, както успееш да ги приготвиш, шепа ядки и по възможност пий чай, билков чай)

orehi pix 1
Орехи
Ненаситени мастни киселини, фолиева киселина, ниацин и други витамини от групата В, минерални соли и витамин Е – всичко това поставя орехите на първо място сред „умните” храни. След тях се нареждат и останалите видове ядки. Хапвайте по шепа сурови ядки, без сол – орехи, бадеми, лешници, кащу, шам фъстък – тази храна подсилва и тялото и мозъка.

riba pix 1
Риба
Богата е на омега-3 мастни киселини и това прави рибата изключително важна за правилното функциониране на мозъка. Тя съдържа и определени белтъци, които са изходна субстанция за производството на хормоните адреналин, норадреналин и допамин, които са важни за концентрацията и бодростта. Една до три порции риба на месец значително намаляват риска от инсулт.

apple pix 3
Ябълки
Плодовете, разпределени на малки порции през деня, поддържат стабилно нивото на кръвна захар, а то е изключително важно за нормалното протичане на мозъчната дейност. Твърде високата й концентрация води до нарушаване на познавателните процеси, както и прекалено ниската. Ябълките са богати на полизахариди и баластни вещества, които забавят усвояването на глюкозата, така че бавно и дългосрочно снабдяват мозъка с необходимата захар.

musli domashno 1
Овесени ядки, домашно приготвено мюсли или гранола
Овесът е не само богат на В-витамини и магнезий, но и на много белтъци, които служат като преходни стадии при синтезирането на важни невротрансмитери, какъвто е серотонинът. Той съдържа и комплексни въглехидрати, които постоянно снабдяват мозъка с енергия. Витамин В1 е важен за изгарянето на глюкозата и най-малката му липса води до умора, депресия и проблеми с паметта и концентрацията.

bobovi pix 1
Бобови храни
Съдържат витамини, минерали, фибри, протеини, фибри, магнезий, скорбяла и баластни вещества, необходими за доброто функциониране на мозъка, както и омега-3 мастни киселини. Опитайте да приготвяте в седмицата две рецепти с боб, леща или нахут. Вкусни са, полезни са и са на достъпна цена.

green tea pix
Зелен чай
Важното е да се пое вода, защото и най-малкият недостиг на течности може да доведе до понижаване на умствените способности, умора и главоболие – намалява се оросяването на мозъка и снабдяването му с хранителни вещества. Ако най-добрият начин да си набавим течности е водата, зеленият чай е на второ място – заради високото съдържание на антиоксиданти и ободряващото действие на кофеина. Това действие е краткотрайно и благотворно само при малки дози. Кофеинът в зеления чай е по-малко, отколкото в кафето, ефектът от него е по-слаб, но трае по-дълго.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории