Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които помагат за здрав сън

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има продукти, които допринасят за здрав сън. За добър сън може да се консумират продукти с голямо съдържание на магнезий и триптофан – банани, бадеми, овесени ядки, пуешко филе.
Храни за по-добър сън

sleep bed 4

За добър сън не се препоръчва да се похапва пикантна и мазна храна, както и да се пие кафе и алкохол. Тези продукти възбуждат нервната система.

Вместо тях, специалистите предлагат да се консумират богати на белтъчини храни – мляко, месо, яйца и риба, както и зеленчуци. Това са продукти с голямо съдържание на триптофан, който допринася за освобождаване на хормона на съня мелатонин.

Ето няколко хранителни продукта, подходящи за вечерна консумация, които могат да повлияят благоприятно върху съня:

– Мляко и млечни продукти – калцият в млечните продукти помага за регулирането на свързания със съня хормон мелатонин.

– Нахут – богат на витамин В6 и триптофан. Съставките му допринасят за чувството за ситост и помагат за отслабване, и влияят благоприятно върху съня.

– Череши – източник на мелатонин. Проучвания са установили, че хората, които пият черешов сок, заспиват по-бързо и спят по-дълго.

– Риба – богати на витамин В6, който помага на епифизната жлеза да произвежда мелатонин, могат да се консумират скариди и омари.

– Спанак – спомага за правилното функциониране на имунната система. Спанакът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората.

– Лъжичка мед преди лягане – Медът е естествен релаксант, действа успокояващо и подобрява качеството на съня. Противовъзпалителните му качества спомагат за изхвърлянето на токсините от организма през нощта.
Естествените захари в меда водят до отделянето на триптофан в мозъка, който се превръща в серотонин – хормонът, отговорен за успокояването на мозъка и по-добрия сън.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории