Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за здравето на очите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Мотото на Световния ден на зрението през 2017 г. е “Да се погрижим за здравето на очите” Това са някои факти, препоръки и храни за добро здраве на очите.
Денят се отбелязва от 1998 г. по инициатива на Международната агенция за предотвратяване на слепотата през втория четвъртък на м. октомври и с подкрепата на Световната здравна организация, за да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата.
По сведения на организацията близо 285 млн. души в света имат проблеми със зрението.
До 80% от информацията хората придобиват благодарение на зрението. Когато други човешки сетива като вкус и обоняние са нарушени, очите ни известяват за дебнещи около нас заплахи.
Храненето играе съществена роля за доброто здраве на човешкото тяло, в това число и на очите.
Хранене и добро зрение

Грижите за добро очно здраве трябва да включват продукти, богати на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А и С, омега-3 мастни киселини. Това са някои храни, познати и достъпни, които са отличен източник на тези полезни вещества:

morkovi pix 2
Моркови
Известно е, че морковите са един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.
Рецепти с моркови

okra Pix
Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин – съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.
Рецепти с бамя

apricot pix
Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за “застаряващи очи”. Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата – водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.
Рецепти с кайсии

broccoli pix
Броколи
Броколито е отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.
Рецепти с броколи

cashew bademi orehi leshnici pix
Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.

Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве – да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории