Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за здрави бъбреци

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Бъбреците са изключително важни органи, тъй като регулират кръвното налягане, отделят вредните елементи и токсини, поддържат нивата на водата в тялото, регулират киселинността и стимулират червените кръвни клетки.

За здрави бъбреци е важно да се пие достатъчно вода, чиста, изворна вода.

Бъбреците трябва да се пазя затоплени и да не се охлаждат. Пазете си кръста да не изстине през зимата. Не ходете боси на студен под или земя. Сменяйте мокрия бански. Дори малко охлаждане нарушава работата на бъбреците.

zelenchici pix

Начинът на хранене е свързан със здравето на бъбреците, тъй като недостигът на някои хранителни вещества, може да бъде причина за бъбречни заболявания.

За поддържането на здрави бъбреци, е препоръчително да консумирате по-често следните храни…
Продукти полезни за бъбреците

Храни за поддържане на здрави бъбреци

– Карфиол – Зеленчук от който може да се приготвят много вкусни рецепти. С него се заменя ориза при високо мазнинно хранене. Съдържа витамин К, С, В, минерали и диетични фибри, фолиева киселина, които подпомагат функцията на бъбреците и за понижаване на кръвната захар. Притежават и противовъзпалителни свойства, които предотвратяват заболявания на органите.

Моркови – богати са на бета каротин, който нормализира кръвното налягане. Известно е, че повишената захар и хипертонията влошават бъбречните функции.

karfiol morkovi pix

Зеле – добър източник на неразтворими фибри, хранителни вещества и минерали, които правят зелето идеална храна за здравето на бъбреците. То премахва токсините от кръвния поток чрез процеса екскреция.

Ябълки – много полезен продукт за бъбреците. Изследвания са доказали, че здравословният им ефект се дължи на съдържащия се в тях пектин. Той е натурален абсорбент, който свързва и извежда от организма токсините.

apple na den m

Боровинки – са източник на витамини, минерали, антиоксиданти, най-често антоцианини, които предотвратяват редица заболявания, включително бъбречни проблеми. Те са богати на фосфор, калий и натрий, които поддържат бъбреците здрави.

Лук – редовната употреба на лук също може да предпази бъбреците. Той е богат на простагландин, който намалява кръвното налягане.

Чесън – това е противовъзпалителна храна с ниско съдържание на калий, натрий и фосфор. Той може да подпомогне повишаването на бъбречната функция чрез елиминирането на токсините.

Грозде – този вкусен плод съдържа антиоксиданти, витамини и флавоноиди, предпазващи тялото от вредните свободни радикали, които могат да повлияят негативно на бъбречните функции. Гроздето е бедно на калий, фосфор и натрий, което е от важно значение, за да имаме здрави бъбреци.

Ананас – този тропически плод е с ниско съдържание на калий за разлика от другите плодове от този сорт като бананите и кивито например, които трябва да се ограничат от хората с проблеми в бъбреците.
Ананасът съдържа фибри, витамин В, манган и бромелаин – ензим, който намалява възпаленията. Диета, богата на ананас, е подходяща за поддържане на здрави бъбреци.

ananas pix

Други храни, които влияят положително на бъбреците са: репички, рукола, елда. Храните от списъка е препоръчително да се консумират редовно, за да нямаме проблеми с бъбреците.

Здравословно хранене при болки в бъбреците

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории