Последни Рецепти
Последни Статии

Хуск

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Ако се интересувате от ВМ-НВХ (Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене), палео диети или кето диета то сте срещали един продукт, който не присъства Традиционно в храненето ни – хуск.
Купува се от аптеката, има го и в магазините за диетични храни. Представлява люспи от индийски живовляк, които се раздуват и подпомагат изчистването на червата от шлака. Добавят се и в режимни печива, защото създават обем и сгъстяват (т.е. ако приготвяте често рецепти с кокосово брашно, знаете какво е хуск)

рецепти хуск
Рецепти с хуск
Добавя се 1-3 с.л. към ястието, което се приготвя. Не се нуждае от термична обработка (подобно на чия семена)

Какво е хуск?
Индийският бял живовляк хуск съдържа голямо количество фибри и е използван още от древната индийска медицина Аюрведа и традиционната китайска медицина.
Люспите от семената на живовляк са добър източник на растителни фибри, които стимулират перисталтиката на червата. Хускът е изключително полезен за подобряване на храносмилането и улесняване на изхождането.
Полезните свойства на хуска го правят подходящ при проблеми, като лениви черва, запек, дивертикулоза, хемороиди, както и при синдром на раздразненото дебело черво.

Био хускът не съдържа захар, натрий, холестерол, мазнини, добавки или подсладители. Отглежда се без пестициди, хербициди или химични торове.

Редовният прием на фибри подобрява работата на стомашно-чревния тракт, метаболизма, полезен е за поддържане на нивата на холестерола и кръвната захар в нормални граници. Още в устната кухина фибрите удължават процеса на дъвчене и забавят храненето. Така осигуряват засищане, намаляват количеството на консумираната храна и по този начин спомагат отслабването.

husk 2

Редовната консумация на фибри активизира и поддържа силата и контракцията на чревната мускулатура и така помага за нормализиране на флората. Улеснява изхождането, предотвратявайки и образуването на хемороиди.
Смята се, че ефектът за подобряване дейността на червата се дължи на люспите от живовляк – те абсорбират водата, почистват стените на дебелото черво, помагат и за премахването на натрупаните токсини.
Как се приема хуск: една чаена лъжица се смесва с вода или прясно изцеден сок, може и кисело мляко, 1-2 пъти на ден.
За по-ефективно действие се препоръчва приемът на живовляк да е съпроводен с консумацията на повече вода и други течности.

Хуск помага за отслабване. Хранителните обавки с фибри са полезни при отслабване, защото увеличават чувството за ситост. Освен това, когато микробите в тънките черва храносмилат фибрите, се освобождава тънка верига от мастни киселини, наречена ацетат. След това ацетатът се придвижва към хипоталамуса и сигнализира мозъка за сотост и да спрем да се храним.

ПС: аз лично следвам принципите на т.н. чисто хранене и не съм ползвала хуск. Простата храна, с малко термична обработка и много движение ми дават достатъчно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории