Последни Рецепти
Последни Статии

Свети пророк Илия

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 20 юли Църквата почита паметта на един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци свети Илия.
Свети Илия се тачи от всички християни заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. Народът ни нарича деня – Илинден. Датата се чества и като ден на Илинденско-Преображенското въстание, избухнало през 1903 г.

Илинден е празник на кожарите, на кожухарите, самарджиите и на керемидарите.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Ilinden 5

Пророк Илия е живял около 900 г. пр. Хр., по времето на израилския цар Ахав, когато еврейският народ бил разделен на две царства – Юдейско и Израилско, а вярата в Бог се сменила с езически суеверия. Родил се е в град Тезвия. Името му означава “крепост Господня”. Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника.

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията – Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

ilinden 4

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която “пасе” житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

Дел се падна на свети Илия:
падна му се летни гръмотеви
падна му се летни трескавици
да си лети изпод ясно небе,
да си лети по темни облаци.

Според народното поверие на този ден морето взема най-много жертви като курбан за пророка. Вярва се, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Традицията повелява днес да не се работи, за да не се разгневи св. Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории