Последни Рецепти
Последни Статии

Има ли разлика в качеството на храните у нас и в Европа?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Oт понеделник, 22 май 2017 г., български експерти започват да взимат проби от основни хранителни продукти на световни производители в две от старите държави – членки на ЕС. Показателите ще се сравняват със същите продукти, продавани в България, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Той отговори на депутатско питане за практиката компаниите да предлагат стоки от една и съща марка и опаковка, но с различни съставки на пазара в “старите” и в “новите” членки на ЕС.

Пробите ще се взимат до 30 юни, след това започват анализите по определени от Българската агенция по храните показатели. Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни, каза Порожанов.

magazin bg
Има ли разлика в качеството на храните, предлагани у нас и в Европа?

Компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция.
Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия са потвърдили наличие на разминаване в показателите на стоките на техния пазар и същите – на пазарите от Западна Европа.
Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка – Чехия, Полша, Унгария и Словакия са установили различия в качествените показатели на храните на техния пазар и същите – на пазарите от Западна Европа.

В списъка са включени пет групи храни – шоколадови изделия; безалкохолни напитки и плодови сокове; млечни продукти; месни продукти; детски храни. Те са произведени в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия.
Критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на страната са обсъдени с външни експерти и представители на Националния център за обществено здравеопазване и анализи към Министерството на здравеопазването, каза Порожанов.
Според министъра ефективният начин за решаване на проблема с двойния стандарт е да се създаде унифициран контрол в рамките на ЕС.
„Необяснимо е как в страни като България и Словакия се използва по-евтина съставка, като фруктозо-глюкозен сироп при някои напитки, докато в същия едноименен продукт в Австрия, такава няма.“ Това заяви междувременно евродепутатът Момчил Неков пред колегите си на заседание в Страсбург.
Неков е член на Комисията по земеделие към Европейския парламент.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории