Последни Рецепти
Последни Статии

Изкуството на старата българска кухня

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Книгата „Изкуството на старата българска кухня” включва над 400 ястия от българската кухня през XIX век. Съветите са взети от страниците на нашата преса след Освобождението и се публикуват за първи път оттогава. Като основни исторически извори за рецептите от онова време са използвани броеве на списанията „Христианский свят”, „Семейно огнище”, „Домакиня” Те не само показват какво е влизало в стомаха на строителите на съвременна България, но и какви са били техният бит и език и как са се променили след това.

izkustvoto_na_starata_bulgarska_kuhnq
„Изкуството на старата българска кухня” съст. Елена Кръстева, издател: Лист

Вижте и рецепти от Първата готварска книга на български език написана от Петко Славейков – Наставления за всякакви гозби

„Разгърнах тази книга с любопитство, а я затворих с усещането за изпитано удоволствие. Вие, читателите, ще се почувствате като кулинарни археолози, които ровят в пластовете и продуктите на XIX век и вадят от там артефакти като рецепта за туршия от череши, съвети как да сварите говеждото по матроски начин, или някой и друг непознат съд за храна.“ Казва Шеф Андре Токев, който е автор на предговора на книгата.
А преди да решите, че има правописни грешки в „Убийте яйцата и турете мравките в тенджерето!”, той уточнява с усмивка, че „убийте” означава „разбийте”, а „мравките” са… „мръвки”. Такъв е бил изказът на предците ни в първите години след Освобождението и старите вестници са като моментна снимка на онова време.

Харесвам много някогашния ни език и чрез забравените думи, които открих в тази книга, усетих какви аромати са извирали от тенджерите тогава. Радва ме този поглед към миналото и връщането към старите традиции в отношението към храната. В стремежа си да сме непрекъснато „в тренда” днес например се нахвърляме на аспержите като нещо ново в менюто на българина, забравяйки, че само преди век страната ни е била най-големият производител на този зеленчук в Европа”, отбелязва шеф Андре Токев в предговора.

izkustvoto_na_starata_bulgarska_kuhnq syd

„Изкуството на старата българска кухня” ще е любопитна за много широк кръг хора и ще ги провокира не само с кулинарни открития, а и чисто езиковедски – например захар и тел са били в мъжки род, пишело се е маруль и роль вместо маруля и роля, а вместо думата „вилица“ дълго време в Източна България са използвали „фъркулица”, заета от съседна Румъния.

Представяме ви няколко интересни рецепти от „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век” на издателство „Лист“.

Овчи бут задушен
Прерязва се костта от бута, изчиства се, измива се, набучват се тук-там малки късчета сланина, ако месото не е тлъсто. Турят се и в тенджерата 7 – 8 късчета сланина, 2 моркова, 2 големи глави лук и каквато друга миризма се нрави. При бута се прибавят и 2 телешки крака, изчистени, измити и избелени, сол и пипер. Наливат се на бута 2 чаши вода, похлупва се добре и се оставя да ври. Когато изври водата и дъното на тенджерата почне да се запържва, прибавя се бульон до половината на бута и сока на 2 домата. Врението да продължава 3 – 4 часа на много слаб огън, бутът да се обърне един-два пъти, но всеки път добре да се затваря, за да се не изпарява водата твърде много. За да се узнае дали се е сварило месото, да се натисне с пръста. Ако е, то той лесно ще потъва. Бутът се туря на една чиния, а от сока, който е останал, обира се тлъстината отгоре. Ако сокът е много чест, да се поразреди с малко гореща вода.
1895 г.

Конопида (карнабит/карфиол) със сирене
Възврете конопидите, изцедете ги и ги турете в една намазана с масло паница, изсипете ги отгоре с настъргано швейцарско сирене и кашкавал. Пригответе на особно един бял соус с мляко и настъргано сиренье; сварете ги малко, като бъркате постоянно, за да не прилепне; изсипете над конопидата този соус; наредете и пържени филийки от хляб, прибавете малко кравешко масло, след това турете да се опече във фурната и се зачерви.
1897 г.

Спаранги Louis XV (аспержи)
Вземете крехки спаранги, сварете ги в посолена възвряла вода; извадете ги, след като възврят, и ги завийте в една чиста кърпа,за да се пазят топли. Направете един соус или с дървено масло, или с кравешко, с малко оцет, чер пипер, сол, жълтък от яйце и сервирайте с този соус спарангите.
1897 г.

izkustvoto_na_starata_bulgarska_kuhnq prase
Месо с дюли
Нарязваме месото на малки парчета и след това опържваме ги с нарязан на дребно лук. Наливаме съответствующата вода и оставяме да ври. Очистваме дюлите, нарязваме на малки парчета и опържваме ги в кравешко масло. Когато месото ще бъде почти опечено, прибавяме и така приготвените дюли, като прибавяме и малко захар, захлупваме тенджерето и оставяме над слаб огън, за да се зачервят.
1896 г.

Изкуството на старата българска кухня

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории