Последни Рецепти
Последни Статии

Изложба от захарни творения

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Изложба от захарни творения
Къде: Двореца в Балчик
Кога: 24 май – 11 юни 2018 г.

Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България можете да видите на живо в галерия “Тихото гнездо”. Проектите на колаборация “Моята България” са подредени в Двореца в Балчик.

izlozhba-ot-zaharni-tvorenia

По-голямата част от участниците в колаборация “Моята България” упражняват професии, които не са свързани с кулинарното изкуство. Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за недвижими имоти. Някои от тях от дълги години живеят извън страната, но съхраняват в себе си своите български корени и им дават изражение чрез способността си да творят захарни произведения, казват от Двореца в Балчик. Идеята да покажат творенията пред цяла България възниква през 2017 г. Всички се обединяват около идеята тематиката на произведенията им да е 24 май – денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Проектът се реализира единствено в интернет пространството.

Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк, която от 17 години живее в Истанбул е създаден по случай реставрирането на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква.
Желязната църква „Св. Стефан“torta cyrkva sv stefan

Участници в изложбата са едни от най-добрите декоратори на торти в България: Силвия Колева, Диана Петракиева, Албена, Божидарова, Мариела Иванова, Беатрис Янева, Мария Паликова, Ралица Камбурова, Мария Гечекова, Марина Дановска, Светла Петрова, Мария Озтюрк, Милена Димитрова, Зорница Никифорова, Емануела Цакова, Зюбейра Адемова.

В захарната експозиция могат да бъдат видени копие на книгата Под игото, образите на светите братя Кирил и Методий, скулптура на Хан Аспарух, образът на Левски, икона на Св. Иван Рилски, копие и на самия Дворец в Балчик. В част от сладките творения отражение намира красотата на българката, други показват розобер и жътва. Един от експонатите показва “канатицата” – основен елемент в чипровските килими, част от списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално наследство.

торта Под игото, Беатрис Янева

торта Под игото, Беатрис Янева

бг торта Виделина Врачева-Скръчкова

Виделина Врачева-Скръчкова

Ралица Камбурова

Ралица Камбурова

Зюбейра Адемова

Зюбейра Адемова

Зорница Никифорова

Зорница Никифорова

Албена Божидарова

Албена Божидарова

Цялото събитие и авторите може да следите тук: https://web.facebook.com/mybulgariacakecolaboration

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории