Последни Рецепти
Последни Статии

Как да намалите захарта

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако мечтаете за сиропирани сладкиши, непрекъснато се запасявате с бонбони или шоколад и пиете газирани напитки с всяко хранене, вие може би сте развили зависимост към захарта. Тя присъства не само в десертите, а и в много продукти, които на пръв поглед изглеждат здравословни – фъстъченото масло, сосовете за паста или подправките за салати.
Според специалистите безвредното количество захар на ден е до 25 г за жените и 38 г за мъжете.

Ето как захарта унищожава нашето тяло

Ако мислите, че няма начин да намалите захарта, грешите. Целта е напълно достижима, само трябва да спазвате някои правила, препоръчани от диетолозите:

sugar pix vidove

6 начина как да намалите употребата на захар
Не добавяйте захар три дни
Най-добрият начин да се избавите от влечението към сладкишите е да го направите рязко. Употребата на захар предизвиква увеличаване на глюкозата в кръвта, което води до желание да се консумират все повече сладки продукти. Ако изключите десертите от менюто си, нивото на захарта в кръвта ви ще се стабилизира. Само след три дни ще се избавите от зависимостта си и ще забележите, че любимите ви сладкиши съвсем не са толкова привлекателни. Четете внимателно етикетите – производителите обичат да прикриват захарта зад най-различни наименования.

Откажете се от изкуствените подсладители
Не мислете, че ще се откажете от захарта по-лесно, ако използвате заместители. Повечето са създадени по изкуствен начин, подлъгват организма и засилват желанието да се яде сладко. Много от тях са и вредни.

Спрете полуфабрикатите
Изключете от менюто си преработената храна, защото тя може да съдържа не само захар, а и изкуствени подсладители. Избирайте продукти с минимален брой съставки.

Яжте повече фибри
Фибрите са изключително важна, не само защото помагат да свалим килограми, а и намаляват влечението към захарта, стабилизират нивото ѝ в кръвта и предотвратяват свързаната с нейното понижаване потиснатост. Препоръчителната доза е 30 г фибри на ден.

Гответе вкъщи
Според статистиката хората, които се хранят вкъщи, ядат по-малко отколкото в заведения и ресторанти. Научете се да си готвите у дома и винаги ще имате здравословна храна на масата. Няма и да ви се налага да гадаете има ли захар в ястието пред вас.

Пийте повече вода
Ако свикнете да пиете повече вода, ще можете с лекота да се справите със зависимостта си към сладкото. Можете да ѝ добавите лимон, тогава здравословните ефекти съществено ще се увеличат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории