Последни Рецепти
Последни Статии

Как да направим мед с билки?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

От няколко години имаме 3 кошера в градината и така решаваме въпроса – домашен мед. Но това не ме спира когато съм на някое изложение за храни или минавам покрай фермерски пазар или традиционните изложения на мед в София пред Централна баня да се загледам, дори да купя някое бурканче например манов мед или от мед презентацията за който ми е харесала.

med orehi pix
мед с орехи

Как да направим мед с ядки?
Предлага мед в който са добавени ядки – орехи, бадеми. Към някои домашни сладка като кайсии, добавям кайсиеви ядки, сини сливи – орехи, то към меда – не. На особена почит у дома е смес от орехи и мед, много добре се съчетава с палачинки.
За да направим мед с ядки е достатъчно когато сипваме мед в буркана да добавим ядки, след което да допълним буркана с мед.

Как да с направим мед с билки?
Билките и медът са едни от най-полезните дарове на природата, които можем да консумираме за здраве и красота. Може да съчетаем по ефектен начин, така че да удвоим полезното им действие.

Трябват ви само буркан мед, още един празен стъклен буркан и любими билки по ваш избор.

През май може да направите мед с розови листенца на маслодайната роза – това е чудесен начин да съхраните аромата на розите. Казват, че такъв мед е полезен за корема и укрепва нервите.
130604 med s rozi
Как да направим Мед с рози

Може да изберет билки по ваш вкус, така както се прави ароматен зехтин – добавете клонки лавандула или розмарин или сушени билки.

За сушените билки не ми допада много тази идея, защото може да приготвим от тях билков чай към който да прибавим лъжичка мед.

Идея е следната: Натрошете и вкарайте цели стръкове от билките в празния буркан и залейте с меда. Така пчелният продукт ще съхранява в себе си и ценните съставки от билката и ще има прекрасен свеж горски аромат, идеален за подслаждане на чай. А и поставен на рафт в кухнята ще бъде чудесна декорация.
По желание можете да използвате и комбинация от няколко билки.

med lavanda pix
мед в който е поставена борова клонка или няколко стръка лавандула – такова бурканче с мед може да бъде подарък или спомен от пътуване

Ако пък не желаете из меда да има частици от билките, но искате да го направите още по-полезен, можете с помощта на цедка и дървена лъжица да прецедите “билков мед”. Ще стане бавно.
Само трябва да натрошите съответната билка в цедката и да излеете меда, изчаквайки го да се изцеди, попил аромата на билката. Ако се наложи, помагайте си с дървената лъжица, за да натиснете билките и отцеждането да стане по- бързо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории