Последни Рецепти
Последни Статии

Как да приготвим кисело зеле

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Как да приготвим кисело зеле
Киселото зеле традиционно се приготвя във всяка къща, не само в България. Има много вкусни рецепти, които се приготвят с него. Освен вкусно, то е и много полезно. Богато е на витамини А, В6, В12 и С, добър източник е на желязо, магнезий, мед, натрий, магнезий и калций, съдържа протеини и фибри.

zele ung

Началото на ноември е времето когато се слага кисело зеле.
Какво е необходимо
Зелки, около 30 кг до 50 кг
Бидон пластмасов, по възможност с канелка
Сол
Какви зелки да изберем? За кисело зеле изберете от късните сортове, твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле.
Как се подготвят зелките? Изчистват се увредените и почернели горни листа. Кочанът се издълбава и в него се слага сол, режете на кръст и издълбавате кочана и поставяте 1 с.л. сол.
Как се подреждат зелките в бидона? Тук се оказа, че има разминаване как се поставят. Аз ги слагам с кочана нагоре, а майка ми с кочана надолу – така както са расли в градината. Подреждането започва с 2 или 3 зелки на дъното на бидона, като в останалото свободно място слагам половинки зелки. На втория ред разменям местата им шахматно и така докато се напълни бидона. Отгоре върху зелките слагам 2 пластмасови бутилки с вода за тежест, да притискат зелето.
Колко сол се слага на зелето? Аз слагам по 1 с.л. на всяка зелка и 100 г на 10 л вода (сметката тази година показва, че на 35 кг съм сложила 550 г сол). Добре е солта да е морска, но може и с готварска. В старата тетрадка на баба пише, че на 50 кг зеле се слага 1 кг сол. Добре е зелето да не се залива със силно хлорирана вода. Може да приготвите саламура, в тенджера с вода да разтворите солта, която ви е необходима и след това да долеете вода.
Ако бидонът няма канелка за преточване може да използвате маркуч. Поставяте го в бидона, всмуквате и саламурата ще потече.
Преточването започва няколко дена след като е сложено зелето в бидона. Може да го преточите няколко дни подред, според моите наблюдения и 4-5 пъти са достатъчни.
Къде да съхраняваме бидона с кисело зеле? В мазето, но често в София може да се видят бидони по терасите загънати със старо одеяло за да не замръзват.
Няколко проверени добавки за да стане по-добро киселото зеле:
– Шепа ечемик или кочан млечна царевица, пуснати в съда, улесняват ферментацията.
– За цвят и аромат може да поставите в бидона – червено зеле, глава червено цвекло, ябълка или дюля.
– Може да добавите моркови, няколко зелени домати, краставички корнишони, чушки – така ще се уплътни мястото между зелките и ще имате вкусна туршия.
При затварянето на бидона трябва да сложите тежест отгоре, за да притиска зелките. За тежест може да използвате и пластмасови бутилки напълнени с вода.

Втасването става при температура около 20 градуса. Ако е по-ниска, млечно-киселата ферментация се забавя. Много висока температура също не е за препоръчване. Няколко дни след налагането започва ферментацията. При появата на мехурчета на повърхността задължително я отстранявайте, за да не се развали вкусът на зелето.
Когато киселото зеле е готово, може да се сложат 2-3 корена хрян като консервант, за да стегне и да се запази дълго време твърдо. След това бидонът се изнася на студено, температурата не бива да е над 10 градуса. За пресичане се използва и натриев бензоат, който се продава в аптеките. На 100-литров бидон се слага около 100 г.Това обаче трябва да се направи едва когато зелето е станало кисело, за да не се пресече, докато е сурово.
Друг вариант да запазите киселото зеле е като го подредите в буркани, навивате зелевите листа и ги подреждате в буркан. Напълнените буркани се заваряват за 5 мин.

kiselo zele bidon
Какви са ползите от киселото зеле?
Зелето, вкусно и полезно

Киселото зеле е ферментирало прясно зеле. То съдържа високи нива диетични фибри, както и значително количество витамин А, витамин C, витамин К, както и витамини от B групата. Киселото зеле е добър източник на желязо, магнезий, мед, натрий, магнезий и калций. Консумацията му набавя и протеини в хранителния режим.
Високите нива на желязо в зелето са полезни за организма. Подобрява метаболизма и кръвообращението, което подобрява окислението в органите и клетките. Предпазва от развитие на анемия, следователно и от страничните ефекти, свързани със заболяването – главоболие, умора, когнитивно увреждане.
Благодарение на високото съдържание на фибри, консумацията на кисело зеле е полезно за здравето на храносмилателната система, като предотвратява проблеми като запек, подуване и образуване на газове. Поддържане здравето на храносмилателната и отделителната система може да се предпазим от развитието на по-сериозни заболявания като гастрит, стомашни язви и рак на дебелото черво.
Фибрите са от полза не само за усвояването на храната, но и за здравето на сърдечносъдовата система. С тяхна помощ могат да се намалят нивата на „лошия“ холестерол и мазнините в кръвта. По този начин се балансира холестеролът, което намалява риска от развитие на атеросклероза, сърдечен удар, инсулт и редица други сърдечносъдови проблеми.
Различните минерали, които могат да се намерят в киселото зеле, го правят отлична храна и за укрепване на костите, като по този начин се предотвратява развитието на остеопороза. Високите нива на витамин K са особено важни за поддържането на целостта и здравината на костите, тъй като образува протеини, които регулират минерализацията.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории