Последни Рецепти
Последни Статии

Как да разпознаем прясното месо?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Продължават засилените проверки на БАБХ, Българската агенция по безопасност на храните по повод празниците. Като потребител може да подадете сигнал онлайн, или на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Как да разпознаем прясното месо в магазина?

meat pix 2

Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

Как да избираме месо в магазина

Д-р Галя Викьова от Агенцията по безопасност на храните посъветва потребителите да обръщат специално внимание на цвета на месото.
“- Това, което трябва да гледат е цвета на месото. Прясното месо има приятен розово-червен цвят, телешкото е с малко по-тъмно червен цвят.
– Да няма ослизявания по повърхността, да няма засъхнала коричка.
– Също така еластичността на месото – при поставяне на пръста върху месото и натискане се получава една тръпчинка, която при прясното месо много бързо се възстановява.
– Видимите мазнини са с бял до кремав цвят, при по-възрастните животни мазнината е малко по-кремава”

В магазина свежото месо трябва да стои на обособен щанд, отделно от замразените и пушени продукти, както и всичко друго, което е обработвано по някакъв начин. (по закон) Прясното месо се продава отделно от замръзеното, охладеното и пушеното.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории