Последни Рецепти
Последни Статии

Как да ускорим метаболизма

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Скоростта на обмяната на веществата е ключ към здравословното тегло. Колкото по-бързо тялото ни превръща храната в енергия, толкова по-малко вероятно е калориите да се превърнат в излишна мазнина.

С какво бихме могли да подпомогнем своя метаболизъм?
На фактори като възраст (с възрастта метаболизма се забавя) или наследственост трудно може да повлияем, но на много други – можем. И отново всичко е познато и зависи от нас – от това как се храним, колко сме активни физически, дали се наспиваме, дали сме усмихнати, какво е настроението,

Храни, които ускоряват метаболизма
Заменете сладкото с натурален шоколад
Става дума за шоколад със съдържание на какао над 70%. Екип от учени от Германия и Швейцария са провели проучване, доказващо че ежедневното включване на натурален шоколад към диетата само за две седмици ускорява метаболизма на тялото. Този ефект се дължи на подобряването на чувствителността на клетките към инсулин. Нормализирането на тази функция кара тялото, вместо да спести калориите “в резерв”, ги превръща в енергия. Колко шоколад? 30 г качествен черен шоколад със съдържание повече от 70% какао.

Промяна на подхода към тренировките
Ако вече сте започнали да ходите на фитнес или да практикувате друго физическо натоварване, но не отчитате резултат, е време да промените времето и интензивността на тренировките. Правилото “колкото повече, толкова по-добре” не работи тук. Метаболизмът е устроен по такъв начин, че най-добър ефект имат не дългите, а интензивните натоварвания, комбинирани с кратки интервали за почивка.
Да! кратки интервални упражнения и тренировка, която продължава повече от 45 мин общо със загряването. И ако целта ви е отслабване, то със спорт се отслабва много по-трудно отколкото с промени в храненето.

7 начина да ускорите своя метаболизъм

Правете дълбоки вдишвания
От гледна точка на науката, дълбките вдишвания и издишвания насищат кръвта с много кислород. Дали храната, която сме консумирали, се превръща в енергия или в излишната мазнина, зависи пряко от наличното количество кислород. Колкото повече е той, толкова по-интензивен е метаболизмът.

Спете достатъчно
Липсата на сън води не само до появата на торбички и сенки под очите, но и до спад в нивото на хормона лептин, който контролира апетита. Хората, които не спят достатъчно, са по-склонни да преяждат.

diet apple metyr water pix

Да пием вода
Всички знаем, че на ден трябва да изпиваме поне 2 литра вода. Тя улеснява метаболизма и позволява на тялото бързо да освободи енергия. Студената вода може да увеличи резултата с 30%, защото стимулира тялото да изразходва калории, за да я затопли до темперастурата на тялото.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории