Последни Рецепти
Последни Статии

Как да усвоим по-добре витамините от салатата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има една препоръка в здравословното хранене, която не толкова трудно да се спазва – 5 порции плодове или зеленчуци на ден за здраве Оказва се, че не е толкова трудно да се следва.

В диетичното хранене има крайности като тази – да не се приемат зеленчуците като салата, защото салатата се овкусява, а това означава да се добави и мазнина. Препоръката е да се консумират зеленчуците неовкусени, за да не се приемат излишни калории.
Оказва се, че мазнината, която се добавя към зеленчуците при приготвяне на салата спомагат за по-добро усвояване на витамините.

salad pix 1

Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи Интернешънъл бизнес таймс, цитиран от БТА.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 гр мазнина, което е равно на две супени лъжици.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението.

bcn salata 1

При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.

Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова. Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр соево олио, добавено към соса.
Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 гр мазнина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории