Последни Рецепти
Последни Статии

Каква лютеница купуваме

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Като дойде есента на 2017 г. изберете една рецепта от тук
Рецепти за лютеница
Купете или наберете в градината домати, чушки, патладжани и планирайте един ден за си приготвите тази вкусотия. Но не я купувайте от магазина, защото съдържа незнайно какво, както се оказва освен домати има нишесте, много захар и дори наркотични вещества.

%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0

Откриха наркотик в българска лютеница
Изследване на “Активни потребители” установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар.
Веществото е олеамид – токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе и до пристрастяване – обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

От “Активни потребители” нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителя, но увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество. Към момента не е известно да е предприето нещо.
“Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то – индустриалният химикал олеамид”, разказа д-р Иванов.
Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че то не е мигрирало от пластмаса, защото количеството е по-голямо.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени – от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство.
Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. “Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници”, посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните – 12%.
Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.
“В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар – това е скандално много”, възмущава се д-р Иванов.
Причината за безконтролното добавяне на захар е една – захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.

“Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет”, казва д-р Иванов.

Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта за количеството му – до 2.5%. При други лютеници процентът е над 5%, казва Иванов.
В изследването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме масовите, обясни експертът.
Изследването ще бъде публикувано на 6.01.2017 г. От него ще станат ясни и марките с конкретните показатели, но не и лютеницата, в която е открит олеамид.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории