Последни Рецепти
Последни Статии

Кои фактори съкращават човешкия живот?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословният начин на живот е предпоставка за дълголетие, докато тютюнопушенето и употребата на алкохол съкращават живота с няколко години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента.
До тези заключения стигнали специалисти от Единбургския университет, след като анализирали генетични данни за над 300 000 души и преценили продължителността на живота на родителите им.

salad pix 3

Учените определили, че три фактора съкращават човешкия живот:
– тютюнопушене,
– употреба на алкохол,
– наднормено тегло
Докато здравословният начин на живот, отказът от цигарите и допълнителното образование удължават живота.

Тъй като гените на всеки индивид включват равен дял бащина и майчина ДНК, може да се прецени влиянието им върху дълголетието. Въздействието на наследствеността може да е косвено, например посредством гени, които допринасят за склонността към употреба на алкохол.

В рамките на изследването биолози взели под внимание странични фактори, свързани с начина на живот. Оказало се, че ежедневното изпушване на пакет цигари през целия живот го съкращава със средно 7 години. Отказалите цигарите пък могат да живеят толкова дълго, колкото и онези, които никога не са пушили.

Излишното телесно тегло и други фактори, свързани с диабета, също съкращават живота. От друга страна всеки 12 месеца допълнително образование удължават живота с около година.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории