Последни Рецепти
Последни Статии

Карфиол на фурна със сирена

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Карфиол на пазара може да се намери от септември до началото на зимата. Изключително полезен, диетичен, вкусен, не само на туршия. Може да приготвяте редовно задушени зеленчуци на пара – карфиол, моркови и броколи и да овкусявате с лимон и зехтин. Може да го добавите към крем супа, да го запечете със сирена на фурна или да направите малко по-богат (и калориен)вариант със сос бешамел и сирена. Вкусно е. Опитайте.

karfiol-zapekanka

Карфиол на фурна със сирена
Продукти:
1 глава карфиол, около 1 кг почистени розички
200 г сирене или смес от сирене, извара и кашкавал
2 скилидки чесън
1 щипка черен пипер
2 с.л. олио
За сос Бешамел:
4 с.л. масло (олио)
4 с.л. брашно
500 мл прясно мляко (може 1:1 мляко :вода или зеленчуков бульон)
Смлян черен пипер на вкус
1 щипка смляно индийско орехче (по желание)

Начин на приготвяне:
• Карфиолът се накъсва на розички
• Тавата се подмазва с 1 с.л. олио и розичките карфиол се редят равномерно на пласт. Поръсват се с 1 с.л. олио и тавата се слага във фурната на 200 градуса (около 10 мин)
• През това време се приготвя бешамела. В тиган се загрява мазнината и се добавя брашното, разбърква се докато стане златисто. Добавя се млякото (може и с вода) и продължава да се бърка в една посока докато се получи гладък сос. След като заври се дръпва от котлона и се овкусява със смлян черен пипер и индийско орехче
• Изважда се тавата с карфиол от фурната и се добавят сирената, разбърква се и се залива равномерно със соса
• Ястието се пече около 20 мин. по желание се поръсва с настърган кашкавал и се запича до златисто.

Порции: 4
Време за приготвяне: 10 мин
Време за готвене: 30 мин

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized