Последни Рецепти
Последни Статии

Полезният касис

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Яжте касис за добро зрение и здраво сърце

Касисът е много полезен. Не толкова популярен колкото боровинките, предимство е че може да бъде отглеждан в градините без да изисква много грижи. Това го пиша от опит защото в градината има няколко храста касис и няколко червено френско грозде от които приготвям сироп и сладко, дори и вино.

Рецепти с касис:
Крем с френско грозде и касис
Сироп касис
Сладко и желе от касис
Вино от касис

kasis 2015

Ново изследване показва, че консумацията на сок от касис подобрява когнитивните способности. Консумацията на касис стимулира мозъчната дейност. Обяснението е, че касисът съдържа антоциани, които му придават тъмния цвят.

Малките зрънца са богат източник на витамин C, който е изключително полезен и за имунната система в борбата ѝ с болести като грип, настинка и инфекции. Има благоприятен ефект и върху зрението, сърдечносъдовото здраве и др.
Плодовете на касиса съдържат високо количество флавоноиди, които са полезни за сърдечносъдовото здраве, богати са и на омега-3 мастни киселини. Благодарение на консумацията на касис, се понижават нивата на „добрия“ LDL и се увеличават тези на „лошия“ HDL холестерол в кръвта. По този начин се подобрява притока на кръв към сърцето, а рискът от сърдечен и мозъчен удар и хипертония намалява.
Касисът е богат на антиоксиданти, които предоставят на организма противоракови свойства. Сред причините за развитие на раковите заболявания са свободните радикали, които увреждат ДНК на клетките.
Антиоксидантите са ефективни в неутрализирането им, борят се и с естествените процеси на стареене.
Танините, които са естествени растителни молекули от групата на полифенолите, също могат да се намерят в касиса. Заедно с богатото съдържание и на антиоксиданти и фитонутриенти, плодът може да осигури защита срещу възпаленията в стомаха и сърдечносъдовата система.
Консумацията на касис осигурява още и витамин А, който че подпомага зрението.
Растежът на бактерии в уринарния тракт повишава риска от инфекции. В този случай касисът може да се окаже от полза, тъй като потиска растежа на бактериите. Това негово действие се дължи на антоцианите и тианините.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории