Последни Рецепти
Последни Статии

Киселото мляко полезно при хипертония

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Много е казано за ползите от Средиземноморската кухня. Нашата Балканска кухня се доближава до нея, но има разлики. След като се оказахме в Барселона разликите станаха видими – при нас няма през цялата година това изобилие от пресни плодове и зеленчуци, няма голям избор на морски дарове и риба, нито маслините и зехтина са с това качество, има разлика и в приготвянето на рецептите. Но има нещо, което нашата балканска кухня има – киселото мляко. За нас българите то е еликсир на здравето.

Какво трябва да знаем за киселото мляко
kiselo mleko malini

Киселото мляко полезно при хипертония
Много е писано за ползите от киселото мляко, сега ще ви запознаем с ползите от киселото мляко за сърдечносъдовата система.

Кофичка кисело мляко на ден предпазва жените от сърдечни заболявания и инсулт – това е извода от изследване на учени от Австралия от 2013 г.

В публикация на American Journal of Hypertension от 2018 се изтъква, че редовната консумация на кисело мляко помага за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания при наличие на хипертония. Високото кръвно налягане е пряк и основен фактор за възникването на сърдечносъдови инциденти. Изводът е направен на база мащабно проучване, включващо 73 000 души, от които 55 000 жени на възраст 30 – 55 години и 18 000 мъже на възраст 40 – 75 години.

kiselo ml

Данните за проучването са събирани от 1980 г., като участниците в него са попълвали обстойна анкета, съдържаща 61 въпроса за хранителните си навици. В последствие хората са давали редовно информация за възникналите с времето болестни състояния, включително и за сърдечносъдови инциденти, каквито са инфарктът и инсултът.

При участниците с най-висока консумация на кисело мляко изследователите изчисляват 30% по-нисък риск от инфаркт при жените и 19% при мъжете. За периода на проучването общо били регистрирани 5448 случаи на инфаркт и инсулт, 3300 при жените и 2148 при мъжете.

При тези, които хапват повече от две порции кисело мляко (2 кофички) на седмица, се отчита 20% по-нисък такъв риск. Редуцирането на риска от сърдечносъдови заболявания при пациентите с хипертония било много по-голямо, когато, освен редовната консумация на кисело мляко, хората се придържали и към специализиран режим на хранене, подкрепящ здравето на сърцето.

Полезният ефект на киселото мляко и ферментиралите млечни продукти не се открива сега. Напротив, за провеждането на това 30-годишно проучване основание дават други малки изследвания, споделя един от авторите му Джъстин Бендиа. Екипът сега извежда фактите, черно на бяло, че тези продукти са полезни за сърцето. Когато менюто е достатъчно богато и на полезни фибри, получени от консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, грижата за здравето е значителна, допълват те.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории