Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на киселото мляко в Трън

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Традиционен Празник на киселото мляко
Къде: Трън
Кога: 30 юни 2018
Трън в очакване на традиционния Празник на киселото мляко

Празникът е съпътстван с конкурси, дегустации, фолклорни ритми, трънски хумор. Музеите в общината са отворени през целия ден, като посещенията в тях са безплатни.
Гостите могат да разгледат и Музея на киселото мляко, който се намира в село Студен Извор в близост до родната къща на откривателя на лактобацилус булгарикус доктор Стамен Григоров.

kiselo mleko tryn

Мястото за празника е избрано неслучайно. Родом от трънския край, от село Студен Извор, е прославилият България по света д-р Стамен Григоров. Той е човекът, първи изолирал млечнокиселата пръчица, която е в основата на ферментацията на традиционното българско кисело мляко. Кръщава новооткритата бактерия на България – Lactobacillus Bulgaricus.

Организатори на събитието са „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и Фондация „Д-р Стамен Григоров“.

В предишни години участваха много от големите млекопреработватели. Те представяха тяхната продукция, като показваха и нови неща, по-малко известни на пазара. Наред с тях излизаха местни фермери. Така се правеше съпоставка между промишлено и домашно приготвените млека, сирена и кашкавал. През 2018 г., с изключение на традиционния ни партньор в организирането на празника „Ел Би Булгарикум“, не са поканени други млекопреработватели. Така се дава възможност на местните фермери и хора с малки стопанства да покажат своите продукти. В региона има много добра паша и млякото е с много високо качество. Така повече гости на града ще могат да опитат местните продукти.
Има планове за организираме в Трън на два пъти месечно фермерски пазари. Те ще представляват интерес и за туристите, които посещават региона – ждрелото на Ерма, Музея на киселото мляко и Музея на бусинската керамика.

Покрай различните видове кисели млека – краве, овче и козе, на празника ще бъдат представени и местните занаяти – керамика, дърворезба, домашно предена прежда, плетива от селския бит. Ще се проведе и конкурс за майстори на домашната кухня. Така че тези, които обичат да си похапват вкусно, ще могат да опитат сочни и хрупкави баници и други тестени изделия, приготвени с кисело мляко.

Каква е разликата между българското традиционно кисело мляко и популярния на Запад йогурт?
Основно здравословна. Българското кисело мляко е малко по-различно от млякото, известно като йогурт, което е подсладено и има допълнителни съставки, за да стане по-приемливо за европейския вкус. Но киселинността на българското кисело мляко, с която са свикнали българите, е обусловена от присъствието на Lactobacillus Bulgaricus.

В последно време то е все по-търсено и от европейците, и от японците, – обяснява Юлия Григорова и уточнява: Японците по традиция присъстват на Празника на киселото мляко в Трън. Тази година има заявен интерес и от корейци. А догодина, тъй като сме включили празника в една норвежка програма, ще имаме присъствие и от няколко европейски страни по тази линия, сред тях Румъния, Австрия, Хърватия.

Не случайно българското кисело мляко е толкова известно по света. Българската пръчица се включва в толкова популярните през последните десетилетия по цял свят пробиотици, българското кисело мляко подобрява стомашно-чревната микрофлора, включително при лечение с антибиотици, благоприятно е при ракови заболявания, увреждания на стомаха, черния дроб и при имунна недостатъчност. Понякога обаче търговците предлагат като кисело мляко продукти, които по своите показатели са далеч от традиционното.

Как можем да определим в нелабораторни условия качеството на киселото мляко?
Без химически да се изследва – това е мляко, което има по-възкисел вкус и не е много гъсто. Гъстите млека са със стабилизатори и други добавки, които ги правят по-трайни за търговската мрежа. Най-чисто е домашно подквасеното мляко. Имаме изключително добри закваски. Много български фирми даже изнасят от тях в чужбина. Който има възможност да се снабдява с домашно прясно мляко, най-добре е да си го кваси сам.

музей кисело мляко

Музей на киселото мляко
Намира се в с. Студен извор, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров – откривателят на “лактобацилус булгарикус”. Музеят е открит на 29 юни 2007 г. и освен историята на киселото мляко разказва и за откритието на д-р Стамен Григоров – бактерията, която предизвиква квасенето на млякото и специфичния му вкус.
Експозицията включва предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са “рукатка” – гърне от глина с дръжка, което е служело за пренасяне на ръка. Друг интересен съд е “бучката”, в която се е биело масло. Част от експозицията на първия етаж са и женски носии от района на Трън, а също и предмети от бита, характерни за ХІХ в.

Празник на киселото мляко се провежда в Родопите, село Момчиловци и в Разград.

Използван архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории