Последни Рецепти
Последни Статии

Кисело мляко помага при тревожност

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Състояния на тревожност и безпокойство са познати на всеки от нас. Оказва се, че киселото мляко може да ни помогне в такава ситуация. Пробиотиците (това са живи, но полезни бактерии) подобряват здравето на храносмилателната система и по този начин може да намали тревожността и да повлияе на поведението, свързано със стреса.

kiselo-ml
Кисело мляко помага при тревожност

Идеята идва от проучване, фокусирано върху риба зебра, по време на което различните видове риби отговарят по-добре на стресовите фактори, когато приемат бактерия, намираща се в киселото мляко и пробиотичните хранителни добавки – Lactobacillus plantarum.
Изследователите от Университет на Мисури в САЩ поясняват, че в проведеното проучване са използвани стресори, имитиращи модела на тези, които са често срещани в околната среда, като стресът при изолация и при температурните промени. Поради тази причина резултатите са приложими и за човешкия организъм.

Данните може да бъдат много важни за разработването на нови начини за лечение на разстройствата, свързани с тревожността, които са сред най-разпространените психични проблеми.
Специалистите посочват, че в момента медикаментите са насочени към мозъка, но тревожността и стресът, освен индуцирането на неврологични симптоми, често са тясно свързани и с редица състояния, засягащи храносмилателния тракт.

Таргетирането на бактериите в чревната флора може да се окаже алтернативен подход към лечението на тези състояния. Изследователите допълват, че резултатите подчертават влиянието, което микробите имат върху психологическата функция, в случая по-конкретно върху централната нервна система.
Когато става дума за чревни бактерии, има такива, които подпомагат здравето, и такива, които му вредят. Полезните бактерии могат да подпомогнат процесите, свързани с храносмилането и да поддържат „гладкото“ функциониране на естествената екосистема на организма, като дори са от полза да загубим излишни килограми. Вредните бактерии разстройват стомаха и крият риск от развитие на заболяване.

В предишни проучвания изследователи стигат до заключението, че пробиотиците могат да подобрят настроението, което да облекчи състояния като тревожност и депресия.

Данните са поместени в сп. Scientific Reports, на бг puls.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized