Последни Рецепти
Последни Статии

Кофеинът пази от деменция

Добавено в Здравословно хранене, Любопитно

Добави към моето меню

Учени от университета на Индиана в Блумингтън са открили 24 съставки, стимулиращи производството на мозъчен ензим, който може да осигури защита срещу деменция, съобщи ЮПИ. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Начинът на живот предпазват от деменция

coffee pix 9
Кофеинът помага при стрес
Ензимът NMNAT2 е открит от екип от университета през 2016 г. NMNAT2 защитава невроните от стреса и участва в борбата с протеини, известни като tau. Те се натрупват под формата на плаки в мозъка и са свързани с развитие на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, на Хънтингтън и амиотрофичната латерална склероза.

„Получените резултати могат да допринесат за разработване на лекарства, които увеличават нивата на ензима в мозъка, създавайки химична преграда срещу ефекта от невродегенеративни заболявания“, заяви проф. Хуейчън Лу от университета.

Учените изследвали над 1280 съставки, за да открият онези от тях, които имат потенциала да повлияят върху производството на NMNAT2. Били идентифицирани 24 съставки, които могат да увеличат производството му. Една от тях е кофеинът. Той изглежда подобрява свързаните със запаметяването функции у мишки, които са генномодифицирани, за да бъдат произведeни високи нива на допринасящите за развитие на деменция протеини tau. Освен това било констатирано, че мишки, които са генномодифицирани, за да произведат протеини tau, са с по-ниски нива на NMNAT2.

Увеличаването на познанията за „пътечките“ в мозъка, които са естествена причина за намаляване на нивата на въпросния протеин, е толкова важно, колкото идентифицирането на съставките, които могат да изиграят роля в бъдеща терапия срещу тези заболявания, казват учените.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории