Последни Рецепти
Последни Статии

Kонкурс за здравословна родителска рецепта

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

От Food Revolution Bulgaria на 12 май ни изненадаха с новина – държавата в лицето на „Националния център по обществено здраве и анализи” е готова да осъвремени Рецептурника, по който хиляди българчета на възраст 3-7 г. се хранят 3 пъти дневно, 5 дни в седмицата.
За целта обявяват национален конкурс за рецепти, в който можем да участваме ние, пряко заинтересованите храната в детските градини да се подобри.
Срокът е 2 юни, в линка е указано как се участва.
Прочети повече за Food revolution day България

Kонкурс за здравословна родителска рецепта
children eating pix 1 1

Споделете, за да стигне новина до онези от нас, които готвят здравословно и вкусно на своите дечица. Имаме реална възможност да променим нещо!
Майки, които готвите на вашите деца, споделете рецепти и участвайте в национален конкурс, който ще подобри кухнята в детските градини

deca gotvim viki
За нас храненето на децата е било винаги важно. На gotvarstvo.bg има поредици от статии посветени на детското хранене. На сайта Нашите рецепти,още със създаването на сайта, има категория – Рецепти за деца – в които могат да се намерят приготвени от българските кулинарни блогъри рецепти за деца – предимно са предложения за десерти за детски празници, но има и рецепти за захранване на бебета, както и рецепти приготвени от деца.

Когато трябва да сготвим нещо вкусно и здравословно на детето, ние търсим съвет от други майки, питаме в групи (една от най-активните групи в Facebook е за хранене на дечицата), следим любимите си блогове. И всяка решава за себе си и за своето дете.

children eating pix water melon

Когато обсъждаме храната, която децата ядат в държавните детски градини – всички се обединяваме зад едно твърдение: “Рецептурникът е остарял.”
Последната промяна на Рецептурника беше през 2014 г. Преди тази промяна не беше пипан повече от 30 години. Но определено има какво да се желае, защото този сборник определя три хранения на деца от 3-7 години, 5 дни в седмицата. Реално той формира вкуса, качеството и навиците на огромен брой българчета.
Експертите от „Националния център по обществено здраве и анализи” извършват актуализиране на настоящия Рецептурник (валиден за децата от 3 до 7 годишна възраст), който се използва за приготвяне на храната в детските градини в България.

Целта на авторския колектив е новият Рецептурник да отразява актуалните, научнообосновани схващания за пълноценно и здравословно хранене на децата. Националният център се съгласява, че “захарта и тестените изделия трябва да бъдат ограничени за сметка на пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни белтъчни храни, риба.”
Ето затова авторският колектив на новия сборник с ръководител проф. д-р Стефка Петрова търси партньорство с българските родители, лично и пряко заинтересовани децата им да се хранят по-добре

Food revolution България обявява национален конкурс за здравословна родителска рецепта в категориите:
Закуски
Супи
Основни ястия
Десерти
Напитки

Рецептата трябва да отговоря на следните критерии:
– Да бъде реално тествана от вас
– Да се харесва на вашето дете
– Количеството на продуктите да бъде посочено в грамове
– Да има авторска снимка

Получените рецепти ще бъдат разгледани от авторския колектив на новия Рецептурник и от български майки, посланици на движението Food Revolution. Избрани рецепти от всяка категория ще бъде включени в новия Рецептурник, а най-сполучливите от тях ще получат награди.

Това е вашата възможност да покажете какво искате да яде детето ви в детската градина! Направете го като се включите в конкурса и споделите вашата рецепта. Нека рецептите ни не останат само във виртуалното пространство, а реално да променят храненето и да подобрят здравето на децата ни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории