Последни Рецепти
Последни Статии

Кориандър за детоксикация

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кориандърът е подправка, която не присъства често в нашата кухня, но може да се срещне в рецепти от руската кухня (кориандр, кинза). Прилича много на магданоз, но има характерен аромат и вкус, който може да ви се стори различен, дори неприятен. Ако опитате да търсите свеж кориандър в магазина или на пазара вероятността да откриете е малка.
От друга страна Кориандъра е много популярен за детоксикация на организма. А за да приготвите салата с кориандър или смути ви трябва свеж.

Кориандър – за детоксикация на организма

kinza 1

Количеството от ¼ чаша кориандър (около 4 г) съдържа 1 калория, 0 г мазнини, 0 г въглехидрати, 0 г протеини, но осигурява 2% от дневната нужда на организма от витамин C и 5% от необходимия витамин А. съдържа още и витамин К, както и малки количества фолиева киселина, калий, манган и холин (витаин В 4). В кориандъра могат още да се намерят антиоксиданти като бета-каротин, бета-криптоксантин, лутеин и зеаксантин.
Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, маслото, извлечено от листата на кориандъра, има свойството да потиска нежеланите окислителни процеси в организма. Когато се добави към друга храна, забавя или предотвратява развалянето ѝ. Листата на растението имат и антибактериален ефект срещу салмонела.
По време на лабораторни изследвания се установява, че кориандърът предотвратява натрупването на олово в организма, което навежда експертите на мисълта, че може да бъде полезен в борбата с токсичността, причинена от олово и други тежки метали.
Благодарение на тези си свойства, кориандърът е обект на изучаване отстрана на учените като начин за естествено пречистване на водата. Поради същата причина, растението е намерило място в напитки за детоксикация.

kinza

Трябва да се използват само листата на кориандъра, като се отделят стъблата. Друга важна особеност – кориандърът трябва да се реже с остър нож, иначе се губи част от вкуса му.
Как да приготвим кориандъра. Както споменах, за мен лично, има изразен характерен аромат и вкус, който не ми е познат и не съм свикнала с него, затова го приготвям в комбинация с други продукти.
Зелено смути с кориандър – ½ връзка кориандър, 2 кивита, 1 авокадо, 1 портокал се смесват и в блендер до хомогенност като се долива малко вода. може да добавите и 2-3 таблетки спирулина.
На салата – нарязвам кориандъра на ситно и смесвам с листа зелена салата, краставица, домат. Овкусявам с лимонов сок, зехтин и добавям няколко маслини. Ако се добавят сварени яйца, на очи или печено на грил пилешко филе се получава лека вечеря.
Трябва да помним, че хранителният режим е от изключително значение за предотвратяване на заболяванията и поддържането на добро здраве. Препоръчително е да се консумират разнообразни храни, вместо да се търси един определен продукт. В случая с кориандъра, който трудно се намира на нашия пазар заменете с голяма връзка свеж магданоз и други зелени подправки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории