Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарното наследство на Тракия

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал “Кулинарното наследство на Тракия” Ивайловград 2018
Къде: Ивайловград
Кога: 1 септември 2018 г.

kulinarno nasledstvo na trakia

През 2018 г. е седмото издание на фестивала.

kulinarno nasledstvo na trakia 2

За 7-ма поредна година Ивайловград бе домакин на Фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия“. Проявата е по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“ на платформа Агора, а организатор е Народно читалище „Пробуда-1914“.
Фестивалът има конкурсен характер с награди за победители в различните категории.

kulinarno nasledstvo na trakia 3

Организаторите са поканили за участие земеделски производители, професионални готвачи и любители, занаятчии и фолклорни изпълнители от региона и чужбина.

Всеки от гостите на фестивала може да опита ястия от местната кухня, както и ястия, които са приготвени от участниците от Гърция, Турция и Франция.
Художници и занаятчии показват свои творби, а местните читалища – свои фолклорни програми.

kulinarno nasledstvo na trakia 4

Повече от 2500 души посетиха фестивала „Кулинарното наследство на Тракия“, което е част от културната програма и туристическата стратегия на община Ивайловград. Седмото издание отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

Всеки участник получи възможност да представи ястия, базирани на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората, живеещи по тракийските земи. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно в Гърция и Кешан в Турция, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват. И тази година представители на побратимения френския град Лонго спазиха традицията като уважиха с присъствието си събитието. Те представиха „Пиле по фламандски с бирен сос“. А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухня.

kulinarno nasledstvo na trakia 5

kulinarno nasledstvo na trakia 6

kulinarno nasledstvo na trakia 7

Експертно жури оглавявано от шеф Андре Токев, един от най-известните български майстор готвачи, оцени щандовете по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и показаха възстановки на обичаи.

Тази година се откроиха безалкохолните био напитки, които всъщност са част от нашата кулинарна традиция – сок от бъз, ошав, сок от дренки и смокини.
Гостите над 18-годишна възраст, които предпочитат плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.

smokini rakia

kulinarno nasledstvo na trakia 1

Снимките са на Dancho Yordanov, публикувани във Facebook

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории