Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на мяшаното

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на мяшаното
Къде: град Кула
Кога: 24 юни 2018 г.

За втори път през 2018 г. се организира фолклорен празник „Кулско мяшано“ се проведе в историческия парк „Кастра Мартис“.

kulsko meshano

Кулско мяшано е характерна за този край подправка. Освен задължителните съставки, във всяко от домакинствата добавят и свои, по семейни рецепти, затова всяка смес е уникална, казва Наталия Маринова от сдружение Майсторителница „Убавило“, която е инициатор на събитието за БНР: “Както в Казанлък има празник на розата, в Карлово на лавандулата, в Кюстендил на черешата- ние в Кула си имаме мяшано. Това е шарената сол и така си го наричаме-„нещо мяшано“ и това си е точно кулски етикет. Затова така решихме да си бъде, защото си е само наше. Заедно с представителите от читалищното настоятелство, решихме да е Еньовден, защото е празник на билката, а мяшаното съдържа много билки.”

Подправката е подходяща за всяко ястие каза

“В моята подправка първата съставка- най-важната е чубрица, смидух, мащерка, като ние я наричаме “бабина душица”, малко босилек, малко копър, малко целина, риган.” казва Галина Лалова, победител в конкурса през 2017 г.

Всеки от посетителите можеше на място с домашно приготвен хляб да опита подправката.

kulsko meshano 1

Празник на шарената сол се организра в с. Бъта, обл. Пазарджик

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории