Последни Рецепти
Последни Статии

Кълнове

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

В края на зимата, когато свежите плодове и зеленчуци и да ги има още са вече поовехнали, а цената на зелените салати е космическа (7 лв за кг!), когато приготвената зимнина е почти свършила и още е рано за да се хванем за зелено е времето на кълновете.
Кълновете са полезни през всеки сезон, но в края на зимата, когато житото покълва в нивите и започват да зеленеят са най-полезни.

Зърнени кълнове гонят пролетната умора
zhito kylnove

Кълновете внасят витамини, енергия и жизненост в храненето ни
В живота на всяко растение, покълването е момент на изключителна жизненост и енергия. Когато семето започва да проправя пътя си нагоре, към светлината, то се сблъсква с нова, аеробна среда. Това води до множество метаболитни промени, най-значимата от която е преобразуването на част от хранителния запас на семето във витамин C, в ролята на антиоксидант в новата, богата на кислород среда.
Произвеждат се още много ензими, повечето от които имат сходна функция: метаболизирането на кислород. Кълновете са много по-богати на витамин С и ензими от растенията, в които евентуално се превръщат.

Рецепти с кълнове

Включвайте кълнове е рецепти всеки ден
Кълновете е най-добре да се консумират сурови, защото тогава не губят своите хранителни вещества. Могат да се използват като добавка в салата, с паста, да добаивте към сандвич. Може да приготвяте и смутита с кълнове. Преди консумация, кълновете трябва да се изплакнат. МДобавяйте към всички ястия, според вашия вкус – възможностите са много.

За да се извлекат възможно най-много ползи от кълновете трябва да са и пресни, свежи (да не са съхранявани до няколко дни в хладилник).
Ако бобовите семена бъдат оставени да покълнат, например тяхната хранителна стойност се увеличава драстично.
Когато приготвяте бобови култури – боб, бакла, сух грах, нахут, леща… – ги накиснете. В тенджера сложете зърната и налейте вода и оставете така за 24 часа.
Витаминовият им капацитет нараства над 20 пъти, съдържанието на фибри около 3 пъти, а в сравнение с вече развили се плодове и зеленчуци, кълновете на някои бобови имат до 100 пъти по-голямо съдържание на полезни ензими.

Най-впечатляващо е положението с витамините В1, В2 и B3. Научно изследване доказва, че вече високите нива на тези съединения в бобовите семена, нараства значително при покълване: количеството ниацин – витамин В3 скача с 256%, на В1 с 285%, а на В2 с цели 515%!

Като всяка храна, кълновете крият и определени рискове за здравето. Съветва се особено внимание при консумация на кълнове от люцерна. Те съдържат значително завишени количества на канаванин – съединение, което влошава възпалителните процеси при засегнати от всяка форма на ревматизъм хора. Хора с множество алергии или автоимунни заболявания също трябва да ги избягват.
Ако купувате кълнове бъдете внимателни. Такава уязвима и крехка храна може да бъде закупена само от проверен източник. (Има случаи на заболявания, свързани със замърсяване от Escherichia coli)
Не всяко зърно или семе ще покълне. Зависи как е обработено и съхранявано.

salata pasta kylnove
Салата от паста и кълнове
Как да отгледаме кълнове
За отглеждането на по-малко количество кълнове е достатъчен буркан, покрит с влажна марля. И преварена вода.
Изплакваме семената, накисваме ги в хладка преварена вода, в зависимост от размера, от 3 до 6 часа.
След това ги отцеждаме, изсипваме ги в съда и напръскваме с вода, а след това изплакваме два пъти дневно.
Семена от кресон, репички, люцерна и лен не се нуждаят от накисване – достатъчно е да ги изсипете върху табла, покрита с влажна кърпа и да ги пръскате с вода, когато повърхността започне да изсъхва.
В зависимост от температурата, светлината и вида семена, зародишите могат да бъдат събрани след 2 – 7 дни.

Най-често отглежданите кълнове:
Кълнове от жито – могат да се добавят към различни салати, сандвичи, омлети или на смути с киви и още плодове
Кълновете от репички – имат пикантен вкус. Добре се съчетават с ястия с яйца, сосове – сметанов, с майонеза. Съдържат витамин С и подсилват имунната система на организма. Съдържат много сяра, затова влияят положително на кожата, косата и ноктите.
Кълновете от слънчоглед са с лек орехов вкус и са идеални като добавка към салати или сандвичи. Съдържат много цинк и желязо.
Кълновете от соя са с деликатен вкус, леко хрупкави, идеални са за топли ястия, особено за китайски ястия, приготвени в уок. Източник на желязо, витамини C и B1. Редовната консумация на кълнове от соя заздравява нервите, дава енергия и апетит.
Кълновете от люцерна могат да се добавят към ястия, приготвени в уок в края на готвенето. Съдържат рядко срещания в растенията витамин B 12 , както и витамини A, C и D, също и лецитин. Подобряват паметта, имат стимулиращо свойство.
Кълновете от леща са деликатни на вкус, подходящи, както за сурова консумация в салата, така и топли. Съдържат много желязо, магнезий и витамин С.
Кълновете от броколи са пикантни на вкус, много подходящи за сандвичи и салати. Съдържат сулфорафан – субстанция, предотвратяваща появата на рак, а в някои случаи спира развитието на раковите клетки. От съществено значение е това, че кълновете съдържат до 20 пъти повече сулфорафан от възрастното растение.
Кълновете от боб Mung са леко хрупкави, широко разпространени в ястията от азиатската кухня, както топли, така и студени. Източник на белтъчини

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории