Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на Лавандулата в село Средно Градище

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на Лавандулата
Къде: село Средно Градище, община Чирпан.
Кога: 14 Юли 2018 г.

През 2018 г е петото издание на фестивала. Организира се през втората половина на месец юли, защото тогава свършва лавандуловата жътва.

lavender-flowers pix

Уютно сгушено в полите нав полите на Чирпанските възвишения на Средна гора, китното селце приема гости от страната и чужбина, а неговите приветливи жители отварят домовете и сърцата си за всичи почитатели на омайната лавандула.

Идеята за Фестивал на Лавандулата e вдъхновена от водещата роля на България в лавандуло-производството и значението на тази индустриална култура върху развитието на съвременното земеделие в страната ни. От 2012 г. насам България е безспорен световен лидер в отглеждането на лавандула и добив на лавандулово масло.

lavandula brane 1

Празникът ще започне с ранна разходка из лавандуловите полета, на която присъстващите ще могат да научат повече за маслодайното растение. От 10 часа ще отвори и специалният Лавандулов базар. На него ще можете да намерите продукти на водещите български производители в бранша. Денят ще продължи с най-различни фестивални дейности като: избиране на кралица на лавандулата, кулинарна изложба и разбира се, много забавления за децата.

Всеки, който иска да се докосне до магията на лавандулата или иска да опита от уникалното лавандулово вино, може да посети Фестивалa на Лавандулата на 14 юли в село Средно Градище, община Чирпан.

lavandula fest 1

Лавандула – аромат на лятото
Рецепти с лавандула

България е лидер в производство на лавандулово масло в света с 120 тона годишно като качеството му е без конкуренция и намира добър пазар във Франция, Германия, САЩ, Япония и Сингапур.
И през 2018 г. България е на първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона.

Събития посветени на лавандулата са
– празник на лавандулата в Карлово
– Лавандула фест правят в Средно градище, Чирпан
– Фестивал на лавандулата в Генерал Тошево

Фестивалът на Лавандулата в Средно градище и Генерал Тошеввп са с общ организатр и се провеждат в последователни почивни дни шрез юли. Районът на Чирпан е мястото, където за пръв път през 1907 г. са направени лавандулови насаждения, а в последните десетина години Добруджа стана втори дом на земеделската култура.

Лавандулата се отличава с характерен аромат. Често се използва като съставка на стайни ароматизатори, арома лампи и козметични продукти.

Целта на събития посветени на лавандулата е да се превърнат в събитие от национално значение, да се стимулиране производството на лавандула и лавандулово масло, реклама и развитие на туризма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории