Последни Рецепти
Последни Статии

Лавандулово масло

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

България е на първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона.
През последните години насажденията с етерично-маслената култура да достигнали 30 хиляди декара,
Лавандулата и маслодайната роза в последните години придобиват все по-голяма популярност сред земеделските производители. Лавандула се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села. Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция.
Франция е втори по големина производител, произвежда по 40-50 тона, като в България се прави 4 до 5 пъти повече лавандулово масло.
lavender-flowers pix
Събития посветени на лавандулата у нас
Лавандуловото масло е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната промишленост, основно за Франция и САЩ.

Лавандулата се отличава с характерен аромат. Често се използва като съставка на стайни ароматизатори, арома лампи и козметични продукти.
Маслото се извлича от цветята на лавандулата чрез парна дестилация. То има свойството да премахва нервното напрежение, да облекчава болката, да дезинфекцира кожата. Също така подобрява кръвообращението и намалява дихателните проблеми.
Латинското наименование на лавандулата е „lavare”, което означава “измивам“.

Лавандуловото етерично масло се използва традиционно за ароматерапия и при производството на парфюми. В различни видове козметика се съчетава отлично със съставки като кедрово дърво, бор, градински чай, здравец и индийско орехче.

lavender oil pix

– Маслото от лавандула успокоява кожата при ухапвания от насекоми, защото намалява дразненето и успокоява мястото. Съставка е и на репеленти срещу комари.
– Етеричното масло действа и за облекчаване на стреса, нервно напрежение и тревожност. Препоръчва се и при главоболие.
– Благоприятства спокойния сън. Сънят става по-редовен след като заменят медикаментите си за безсъние с ароматерпия с лавандулово масло непосредствено до леглото.
– Ароматът на лавандулата има успокояващо действие. Терапия с масло гони далеч нервите и тревожността. Тя се препоръчва при лечение на мигрена, главоболие, депресия, нервно напрежение и емоционален стрес.
– Увеличава умствената активност. Вдишване на аромата на валандула или розмарин повишаване на когнитивните функции.
– Помага при лечение на акне, потиска бактериите, които причиняват първоначалната инфекция, водеща до прекомерно отделяне на себум и образуването на пъпки. Може да се добави към кремове, с които мажем засегнатите части на кожата или просто да намажем пъпките с памучен тампон, натопен в него.
– Помага в грижата за косата, подпомага растежа на косата и намалява риска от косопад.
– Помага при болезнени и напрегнати мускули, навяхвания, ревматизъм, лумбаго. Болката при тези проблеми може да бъде облекчена до някаква степен чрез лечебен масаж с лавандулово масло.
– Лавандуловото масло има и антибактериални и антимикробни свойства и помага при натъртвания и ожулвания.

Не забравяйте да сложите клонки изсушена лавандула в гардероба. Ароматът е чудесен. И пази дрехите от молци.
Специфичният аромат на растението действа като репелент. Той гони комари, молци и други досадни насекоми, затова се препоръчва да отглеждаме растението в дома си.

Лавандула може да се добавя и към различни рецепти за десерти за аромат. За целта са ви необходими около 1 с.л. сух цвят

recepti lavandula
Рецепти с лавандула

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории