Последни Рецепти
Последни Статии

Защо от лютивите подправки ни избиват сълзи

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Защо от лютивите подправки ни избиват сълзи и носът ни потича

Питали ли сте се някога защо лютивата храна ни кара да подсмърчаме, а очите ни сълзят.
Защо рязането на лука ни кара да плачем? Това е кратко научно обяснение защо плачем, когато режем кромид лук. Да видим защо ни се насълзяват очите когато гризнем люта чушка или хапнем уасаби?

Лютите чушки и лютият червен пипер съдържат капсаицин. В чисто състояние капсаицинът изглежда като кристален прах. Той не притежава особен мирис, но се отличава с лютото усещане.
Диета с червен пипер

luti chusleta

Уасабито съдържат алил изотиоцианит – безцветно масло, което стимулира рецепторите на носа, за разлика например с чилито, което стимулира рецепторите на езика.

Тези химикали не само предизвикват “горещо” усещане на езика, но освен това раздразват и мембраните в носа ви, които се възпаляват. Това ги кара да произвеждат допълнително количество лепкава течност, което е защитна реакция срещу нежеланите частици или субстанции, които предизвикват раздразнението.
Капсаицинът не е вреден, а е полезен – усвоен чрез лютите чушки, капсаицин спомага за регулираното на киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси. Спомага за ускоряване на процесите на обмяна в организма и по тази причина той бива включен в диетата на активно спортуващите. В днешно време, капсаицинът се използва външно и вътрешно за лечение на различни болежки. Не на последно място, друго предимство на капсаицина е, че може да се бори с възпалението. Това го прави полезен компонент в лекарства срещу псориазис, артрит и диабетна невропатия.

Уасаби (wasabi) – японски хрян, е вид японска подправка със светлозелен цвят и лютив вкус. Васаби обикновено се продава като корен, който се стърже преди употреба или като готова паста. Ако не сте се срещали с този вкус, бъдете внимателни, когато си поръчвате суши или посегнете към ядки с уасаби вкус.
wasabi
Уасаби оказва благоприятно действие на болни от диабет, спомага за детоксикация на организма и действа диуретично. Препоръчва се за хора, които имат киселини, тъй като нормализира и регулира секрецията на стомашни сокове. Външно корените от уасаби могат да се употребяват на компреси за облекчаване на болките от невралгия и артрит. Съдържащите се в него полифеноли неутрализират влиянието на свободните радикали.
Когато употребявате уасаби настържете толкова количество от корена, колкото ви е необходимо (запазва вкусовите си качества за около 15 мин). Останала част поставете в хладилник. Така вкусовите му качества, лютивината и ароматната характеристика ще се запазят за около месец.

Изочник: Design Taxi

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории