Последни Рецепти
Последни Статии

Малки промени в храненето водят до по-дълъг живот

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Малки подобрения в хранителния режим, свързани с по-голяма консумация на плодове, зеленчуци и риба, могат значително да увеличат продължителността на живота, сочат резултатите от изследване, публикувани в New England Journal of Medicine, цитирани от Франс прес.

plodove oleg
Дори малки подобрения в храненето може да удължат живота

Това е първото изследване, което показва, че здравословното хранене в разстояние на най-малко 12 години значително намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести, отбелязват учени от Харвардския университет. Те са изследвали връзката между промените в храненето на близо 74 000 възрастни през периода 1986-1998 г. и риска от смърт за тях през следващия 12-годишен период – 1998 – 2010 г.

Участниците били интервюирани за хранителния им режим на всеки 4 години, както и за начина им на живот и здравословното им състояние на всеки две години. Резултатите показали, че подобренията в хранителния режим за 12-годишен период водят до намаляване на риска от смърт за следващите 12 години.

“Резултатите хвърлят светлина върху продължителния благотворен ефект за здравето в резултат на подобреното качество на хранителния режим“, заяви ръководителят на изследването проф. Франк Хю от университета. „Хранителните навици могат да се възприемат в зависимост от кулинарните и културни предпочитания на всеки индивид, както и в зависимост от здравословното му състояние”.

zelenchuci gradinski

За подобряване на хранителния режим допринасят най-много зърнени храни, плодове, зеленчуци, рибата или омега-3 мастните киселини. 20-процентното подобряване на хранителния режим, което може да се изрази в заменяне на порция червено месо или колбаси с ядки или зеленчуци, е свързано с 8-17-процентно намаляване на риска от смърт.

riba bcn 7

Влошеното качество на хранителния режим обаче води до увеличаване на риска от смърт с 6-12 процента за същия период. Сред участниците, които по-дълго се придържали към здравословно хранене, намаляването на риска от смърт поради всякакви причини е 9-14-процентно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории