Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на Мамалигата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал “Мамалига”
Кде: село Нова Черна, община Тутракан, област Силистра
Кога: 6 октомври 2018

Жителите на едно от най-големите села в община Тутракан – Нова Черна, чиито корени са от румънско, организират Фестивал “Мамалига”. Той е част от културния календар на община Тутракан и се организира от 2013 година, като се провежда всяка първа събота на месец октомври. Организатори са кметството на село Нова Черна и читалището, носещо името на своя създател и бивш кмет Васил Йорданов.

mamaliga fest

Мамалига със сирене
мамалига се нарича ястие с царевичен грис в румънската кухня и на прибалтийските републики. много подобни на нашия качамак

Любопитна подробност е, че първите жителите на тутраканското село са преселници от Черна, област Тулча и град Кирнож в Румъния. С преселването на черненци в Тутраканско, мамалигата се е запазила като вид храна и се е превърнала в определяща идентичност за българите по тези места, която те сега искат да съхранят и популяризират.Фестивалът има международно измерение, тъй като ежегодно в него се включват майстори на мамалигата от село Черна и побратимения на Тутракан град Кирнож.

Целта на фестивала да съхрани и популяризира изворния и автентичен български фолклор и да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство в песен , танц и гозби.Всеки гост на фестивала, който започва в 10.00 часа в центъра на село Нова Черна, ще има уникалната възможност да си направи сам мамалига забъркана в черненски чувен и разбъркана с фекалец, а всички гости пък ще имат възможността да опитат уникални рецепти на мамалига. Фестивалът се съпътства от от богата културна програма и от два конкурса – “Най-хубаво, автентично облекло “и “Най-вкусна мамалига”.

Мамалигата, позната на всички жители на северна Добруджа, всъщност е традиционно молдовско ястие, придобило обаче голяма популярност в Румъния, Украйна и в България. Приготвя се от царевично брашно с множество, в наши дни варианти за гарниране. В българската кухня, е известно като качамак. Румънците са толкова известни с това ястие, че в много страни ги наричат “мамалиги”.

mamaliga

Фестивалът на мамалигата е част от поредица уникални фестивали в областния културен календар на Силистра. Провежда се след фестивала на караамурския динен мед в село Смилец и преди фестивала “Гозбите на Добруджа” в село Сребърна на 21 октомври т.г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории