Последни Рецепти
Последни Статии

“Масло и “мляко” – само за продукти с животински произход

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Храни на растителна основа не могат да бъдат продавани с наименованието, запазено за храни с животински произход като “мляко”, “сметана” или “масло”, постанови днес Съдът на ЕС, отхвърляйки аргументите на германска компания, която продава “масло тофу” и “вегетарианско сирене”, предаде ДПА.

Тофу - соево сирене

Тофу – соево сирене


“Масло” и “мляко” са наименования само за животински продукти, постанови съдът на ЕС

Това се отнася както за продукти от соя, като познатото тофу, така и за такива нови предложения у нас като сирне от кашу.
Рецепти с тофу
Рецепта със Сирене от кашу сире-нека

Според решението на съда компанията Тофутаун (TofuTown), която произвежда вегетарианска и веганска храна, не може да използва наименованията на млечните продукти, за да продава своите изделия, дори ако наименованието винаги включва и дума, която обозначава растителния произход на продукта. Тофутаун продава продукти като “Сояту тофу масло”, “Растително сирене” и “Вегетарианско сирене”.
Съдът отбелязва, че има изключения, включени в европейските разпоредби, за някои добре познати и традиционно обозначени продукти като кокосово мляко, плодово сирене или масло от ший. Наименованията на продуктите на Тофутаун не са сред тези изключения.
Делото бе отнесено до Съда на ЕС от германско съдилище, където асоциация, която се бори срещу нечестната конкуренция, внесе искане за съдебна забрана срещу Тофутаун с мотива, че пазарните практики на компанията нарушават разпоредбите на ЕС за обозначаване на млечните продукти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории