Последни Рецепти
Последни Статии

Мазните сирена са полезни за здравето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Любителите на високомаслените сирена като бри и чедър със сигурност ще се зарадват да научат, че те може да им осигурят здраве и дълголетие.

Специалисти от университета на Копенхаген са установили, че изобилстващите от мазнини сирена са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на „добрия“ холестерол.

sirena oleg
Мазните сирена, като бри и чедър, са полезни за здравето

Добър холестерол е наречен липопротеинът с висока плътност (HDL), който има свойството да подпомага отстраняването на плаките на „лошия“ холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите. По този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни проблеми.

Експертите приписват благоприятния ефект на високомаслените сирена на съдържащите се в тях естествени мастноразтворими витамини А и К2, които се свързват с редица ползи за здравето. Витамин К2 например се свързва с калция и укрепва костите. Витамин А е признат антиоксидант.

Специалистите обаче напомнят на любителите на високомаслени сирена да не прекаляват с тях, тъй като въпросните продукти са и висококалорични и рискът да им „се лепнат“ на талията остава.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории