Последни Рецепти
Последни Статии

Медена седянка по еленски

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на меда и пчеларството
Къде: гр. Елена
Кога: 21 юли 2018 г.

Това е петото поредно издание на медения фест в Балканския град.

Няма по-сладък от еленския мед, както и по-екологично чист от божествения еликсир, който работливите пчели събират от липа, акация, десетки билки, изсипани щедро от природата в Еленския Балкан. В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани Община Елена и местното сдружение „Пчела“ организират пъстър и весел празник, носещ чудното име „Медена седянка по Еленски“.

medena sedyanka Elena

Производителите на мед в Еленско отрупват щандовете с какви ли не изкушения за стотиците гости на празника, дошли тук в съботния ден от близко и далече – различни видове мед, пчелен восък, прашец, пчелно млечице.
За повдигане на настроението са предвидени забавни състезания, отново на медена тема.
Заедно с медената седянка по еленски на централния площад ще има и Надиграване.

medena sedyanka Elena 1

На 21 юли в Елена се събират танцьори за първото в историята на града фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата е на Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ и се провежда с подкрепата на Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и Община Елена.

med burkan

Еленските пчелари учредяват първото в страната ни дружество за биологично пчеларство. То е приемник на еленското дружество „Пчела“, създадено през далечната 1902 г. Днес продължава традициите на отдадена грижа за медоносните пчели, утвърждавайки еленския мед като местна запазена марка.

Медена седянка по еленски

Празникът на еленския бут вече е традиция и се организира по инициатива на Местния съвет по туризъм и Община Елена в края на октомври.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории