Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на “Мераклиите”

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на “Мераклиите”
Къде: с. Слокощица, Кюстендил
Кога: 27 октомври 2017 г.

Кюстендилското село Слокощица е домакин на първи фестивал на “мераклиите” на 27 октомври, като ще се провежда в последната неделя на октомври.

meraklii fest skokoshtica

“Мераклиите” в танцовото изкуство, в кулинарията, в печенето на домашна ракия мерят сили в село Слокощица
Празникът е посветен на 95 години от основаването на местното читалище “Просвета” и 40-та годишнина от създаването на първия танцов състав в селото, от хореографа Симеон Васев, който е обучил повече от 300 души в село Слокощица. Това разказа кметът на селото Румен Калфин. За фестивала днес се събират и част от учениците на Симеон Васев. Танцовият състав в селото бил създаден през 1977 година. Съществувал до 1991 година, когато след много труд, концерти, турнета и награди, съставът останал без салон за репетиции, разказа Калфин. “Сега имаме с архив с дати, с имена, със събития, искаме всички участници да се съберат. Искаме този фестивал да остане във времето, защото селото ни е голямо – 1780 човека – и искаме да го запазим, както и традициите в него”, допълни кметът.
Празникът започна с дефиле на участниците. През целият ден днес организаторите дават шанс за изява на “мераклиите” в танцовото изкуство, в кулинарията, в печенето на домашна ракия. Организаторите са предвидили индивидуални награди за най-добър танцьор, певец, майстор на баници и зелници, и на домашна ракия.
meraklii fest skokoshtica 1

Участниците в кулинарния конкурс твърдят, че всичко, което са направили е било с много “мерак” и затова се е получило. В него участват домашно приготвена зимнина, сред която и лютеница с локум и лукчета, домашно приготвен хляб без консерванти, баници с тиква и сирене, вина и сладкиши.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории