Последни Рецепти
Последни Статии

Бутилираната вода съдържа пластмаса

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Пластмасовите бутилки за вода не са добро решениe, но се предлагат навсякъде (ако са в стъклена е по-скъпа, по-тежка, по-неудобна, най-често е 250 мл). След като изпиете водата – имате една бутилка, която трябва да хвърлите (в Германия в магазините има машини в които, като поставиш празната бутилка ти връща центове).
Има още няколко причини поради, които в нашето семейство избягваме да купуваме така опакована вода, но имаме бутилки, които използваме всеки ден.

water drink pix 1
СЗО започва разследване за пластмасата в бутилираната вода

Световната здравна организация започва проучване за потенциалния риск за здравето от наличието на микрочастици пластмаса в бутилираната вода, съобщиха световните медии.

Поводът е мащабно разследване на журналистическата организация Orb Media, при което бил анализиран химическият състав на бутилираната вода на 11-те най-големи световни брандове – 250 бутилки, произведени в 9 страни. В почти всички имало частици пластмаса.
Тестовете са направени в университета на щата Ню Йорк.

Проблемът не е да посочим една или друга конкретна марка вода. Изследването показа, че това се отнася за всички. Пластмасата стана един от най-разпространените материали, които използваме. Сега тя прониква във водата и в други основни продукти, които използваме” коментира професорката по химия Шери Мейсън, ръководител на анализа. По думите й показателите не са катастрофални, но предизвикват загриженост.

Microplastics
Не пийте вода от една и съща бутилка
Към момента няма доказателства, че микрочастиците пластмаса могат да навредят на здравето дори при редовен прием, но ефектът им още не е проучен напълно.

В развиващите се страни, където водата от кранчето може да е негодна за пиене, експертите съветват, както и досега, да се пие бутилирана вода.

Разследващите журналисти са се свързали с производителите на различните марки и всички заявили, че продуктът им отговаря на най-високите стандарти за качество и чистота.

Някои от компаниите отбелязали, че дори в развитите страни понякога липсват санитарни норми за допустимото ниво на микрочастици пластмаса във водата и не са разработени универсални процедури за тестове на този параметър.

Миналата година екипът на професор Мейсън откри при подобно изследване микрочастици пластмаса и във водата от водопровода, в морски продуктите, в бирата, морската вода и дори във въздуха.

***
Колко време може да се съхранява бутилирана вода?
Вероятността от влошаване качеството на бутилираната вода заради самото й остаряване е много нисък. Опасността в случая идва от:
– Замърсяване на водата от изпускани в нея съставки от материала на бутилката;
– Развитие на микроорганизми във водата вследствие на лошо съхранение;
– Препоръчително е бутилираната вода да не се излага на директна слънчева светлина и да не се държи на топло;
– Задължително е и да се консумира бързо след разпечатването на бутилката. Опасни бактерии може да се развият във водата от отворена бутилка дори в рамките на 2-3 дни.

***
Изследване от 2014 г. показва, че “безобидната” на пръв поглед вода в пластмасова бутилка съдържа близо 25 000 химикала. Това сочи проучване на немски изследователи, цитирано от сп. Plos one. Авторите на изследването са купили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия.
Тези химикали могат да блокират до няколко жизненоважни процеси наведнъж и да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, като може да предизвикат увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак. Затова все повече стъклото я измества и в последно време повечето реномирани хотели и заведения се ориентират към стъклени бутилки.

При алкохола пластмасата е още по-вредна, защото донякъде той действа като разтворител.

Пластмасовите съдове не трябва да се използват и за съхранение на продукти в хладилника. Те стават особено опасни, когато в тях има мазни, кисели храни (оцет, домати), месо и сирена. Добре е да се заменят със стъкло, порцелан, керамика.

Нагряването на пластмасовите бутилки и опаковките усилва вредния ефект. Затоплена в микровълнова печка, особено в комбинация с растително масло, опаковката отделяла 500 000 пъти повече ксеноестрогени от минимума, провокиращ риск от поява да туморни клетки в млечната жлеза.

Ако бутилката с минерална вода се държи на слънце, това също прави течността опасна.

Microplastics found in 93% of bottled water tested in global study
Researchers examined 11 different brands of water purchased in 9 countries
http://www.cbc.ca/news/technology/bottled-water-microplastics-1.4575045

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории