Последни Рецепти
Последни Статии

Миди

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Описание (в естествена среда): В зависимост от вида на мидите, черупките им могат да бъдат с дължина от 4 до 15 см. Цветът варира от индиго (на повечето видове) до тъмно зелен и жълтеникаво-кафяв. Черупките на всички миди са тънки и продълговати. Ядката е сивкаво-кремава, жълто-кафява или бледо оранжева, с приятен и свеж мирис на море.

mussels pix 1

Описание (в търговската мрежа): Обикновено се продават с черупките като по този начин най-добре наподобяват естествения си вид във водата. Предлагат се сортирани и почистени от обраствания, празни или повредени черупки.

Търговски вид: Продават се “натурални” в техните черупки или замразени без черупките; кулинарно обработени (в марината, в олио, пушени).

Купувайте само миди, които реагират на почукване и при натиск леко се разтварят – това е сигурен знак, че са все още пресни и живи. Избягвайте екземплярите със счупени, тежки и мръсни черупки. Ароматът на пресни миди наподобява солена морска вода, а не на риба. Ако имате възможност избирайте по-малки по размер миди (но не и под 4 см), защото са по-крехки. цветът на черупката не е показател за тяхното качество.

Най-добри за готвене: Мидите се консумират варени, пържени, панирани, печени на фурна или задушени. Лесни са за приготвяне и не се нуждаят от дълга кулинарна обработка. Освен че могат да се консумират самостоятелно, те са превъзходна добавка към различни ястия от италианската (напр. спагети) и испанската кухня (напр. паеля).

mussels pix 2

Хранителна информация за 100 г миди (пресни):
* Калории: 86 Ккал
* Калории от мазнини: 20 Ккал
* Мазнини: 2 г
* Омега-3 мастни киселини – 0,5 г
* Холестерол: 28 мг
* Протеини: 12 г
* Натрий: 286 мг

рецепти миди
Рецепти с миди

Чудесен източник на селений (стимулира метаболизма и имунната система; защитава клетките от нахлуването на свободни радикали), витамин B12, цинк, фолиева киселина, желязо, калций и омега-3 мастни киселини.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории