Последни Рецепти
Последни Статии

Най-вкусните храни на Балканите

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия. Да се каже, че споделят храната, би било подценяване.
Около 500 години царуването на Османската империя оказва голямо влияние върху балканската храна, която все още може да се види днес.Това влияние означава, че дори когато преминете от Хърватия към Черна гора или от Босна и Херцеговина до Сърбия, менютата на местните ресторанти изглеждат доста сходни, но определено много вкусни.
Съществуват вариации, а страничните ястия или подправки може леко да се променят, но основните храни на Балканите остават същите. foodpanda, подбра тези, които са най-предпочитани и биха ви накарали да се върнете отново.
Ето какво ни казаха за Балканите: не можете да избягате от храната:

Ćevapi – малки, продълговати, приготвени от комбинация от говеждо месо, агнешко, свинско или телешко месо, кебапчета. Ключът е добавянето на сода за хляб към месото, което ги оставя светли и ефирни
Chevapcici

Обикновено месо и риба на скара – на Балканите обичат скара с месо и риба и обикновено има винаги просто печено месно или рибно ястие във всяко меню, поднесени с ориз или картофи.
На скара може да се направят риба, месо, наденички, кюфтета, кебапчета до зеленчуци
skara 1Рецепти на скара

Хляб – Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Типични са добре овкусените с различни подправки хлябове.
Над 450 рецепти за домашно приготвен хляб
hleb kvas il
Домешн хляб с квас

Шопска салата – Символ на България, но популярна и в другите балкански страни. Прилича на сръбска салата, но разликата е, че в българската има и сирене.
шопска салата
Шопска салата

Плескавица– типично сръбско астие. Това са плоски, кръгли дискове, направени от смес от говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).

Гирос– най-популярното бързо хранене в Гърция. Това е гръцкият еквивалент на дюнера.
Гирос на фурна
гирос
Плескавица на грил тиган

Ако някоя рецепта липсва, моля напишете коментар, а ние ще добавим рецептата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории