Последни Рецепти
Последни Статии

Най-вкусните морски деликатеси

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Морските деликатеси не са характерни за българската кухня, освен ако не живееш в Бургас или Варна. Когато човек живее край морето в менюто му има и много риба и морски дарове. Така е било – културата на хранене, икономиката и местните особености определят начина на приготвяне на храната.

morski darove 4 2

Севда Димитрова от Мастършев представя някои от най-вкусните, най-изисканите и най-високо ценени морски деликатеси.

stridi pix
Стриди:
Малко неща могат да се сравнят с деликатния аромат и вкус на стридите. Те са на почит от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не трябва да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонов сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и хляб. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се приготвят и запечени, пържени в тесто, да са компонент от салата или супа.
Рецепти със стриди

Сандвич с омар
Омар (лобстер):
Омарът е от семейството на големите морски ракообразни. Той има свой собствен, уникален вкус – лек, сладък, с текстура между скариди и раци.
Американският омар първоначално се е използвал за тор или за стръв, но в средата на 19 в. са започнали да поддържат омарите живи по време на транспортиране в лодките и така набира популярност.
Колкото по-малко подправки слагаме при приготвяне на омара,толкова по-добре, за да не засенчваме вкуса му. Месото на омара често се сервира потопено в избистрено масло, но също така от него се приготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се допълва чудесно с кокосово мляко.
Рецепти с омар

Scallops pix
Морски миди, Scallops:
Това е общоприетото наименование на един от многобройните видове морски миди. Те са с много ценна плът, богата на желязо.Една от малкото групи миди са,които плуват на кратки разстояния. Имат добре развита нервна система и очи. По-често се намират замразени, в предвид ограничения риболовен сезон и ниската устойчивост при транспортиране. Яде се предимно сурова на тартар или карпачо, но често бива приготвена на тиган. Мидата, приготвена в сметанов сос с вино, запечена с пармезан и поднесена в черупката се нарича мида „Сен Жак”.
Рецепти с миди

octopus pix
Октопод:
Октоподът е главоного с меко тяло, две очи,уста, „клюн” и осем ръце (понякога погрешно наричани “пипала”).Октоподите имат сложна нервна система и отлична видимост.Те са сред най-интелигентните безгръбначни. Като стратегия за защита срещу хищници включват експулсирането на мастило. Всички октоподи са отровни,но само златните октоподи са известни,като смъртоносни за хората. Приготвянето на октопод не се счита за лесно.
Рецепри с октопод

kalmari 1Калмар и сепия:
Има много начини за приготвяне на сепия и калмари – пържени, те могат да бъдат и улична храна, барова закуска или стартер в изискан ресторант. В Корея понякога се сервират сурови на тънки ивици, одрани, измити, осолени и ферментирали, подправени с пикантна подправка.
Рецепти с калмар

Изпратен ПР на foodpanda допълнене с рецепти и снимки от нас.

morski darove 4 1
И за финал снимка от Халите в Барселонета, квартала на Барселона, който се намира до морето.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории