Последни Рецепти
Последни Статии

Навици за красота и здраве

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Можем да намерим милион съвети, как да останем здрави, жизнени и красиви. Сред тях естествено са следене на калории, интензивно занимаване със спорт, ограничаване на храната. Тук обаче ще ви изложим друг подход. Редакторите на AdMe.ru предлагат няколко елементарни навици, които ще помогнат за поддържане на здравето с минимални усилия, без тежки диети и усилени тренировки (по време на превода има имякои малки допълнения от нас).

Разбира се, движението и спорта са полезни, но не всеки човек е спортна натура или има стоицизма да се подложи на диета, колкото и щадяща да е тя.

Навици, които ще ни помогнат да поддържаме красота и здраве

woman body pix

Да проветем съветите, които ще ни помогнат да запазим здравословно тегло, ведрост и красота.

1. Спрете да броите калории
Висококачествените продукти са по-важни от калориите. Така че обръщайте внимание на ползите от продукта, а не на калориите, които съдържа.

2. Половината ви порция трябва да е от зеленчуци
Зеленчуците и плодовете са източник на фибри, вода, полезни микро и макро елементи. Ако половината от порцията ви е от зеленчуци със сигурност така ще подобрите здравето си. Същият принцип следвайте и при пазаруването – половината от кошницата гледайте да е пълна със зеленчуци и плодове и така ще бъдете на половината път до здравето.

zelenchuci btg 10

3. Яжте каквото искате и кога искате
Когато избягваме любимите си продукти, ние неизбежно започваме да ги компенсираме с други или да преяждаме. Яжте това, което обичате и спрете с чувството на вина. Ако искате шоколад, хапнете но (само) две блокчета, а не целия шоколад от 100 г.

4. Правилото “хапка – глътка”
Ужасно ви се хапва нещо вредно – можете да измамите мозъка си: на всяка една хапка опитайте да пиете чаша вода и след това посегнете за втора хапка. Усещането за пълнота и ситост ще дойде много по-бързо. Има един стар проверен съвет – когато изпитвате глад – пийте вода – проверено помага. Още примери в турската кухна, когато ви поднасят шербет кафе задължително се поднася с чаша студена вода.

water drink pix 1

5. Започнете деня с протеини
Храните с високо съдържание на протеини намаляват нивото на “гладния хормон” – грелин. Закуска от яйца, пилешкото или кисело мляко ще ви помогне да запазите усещането за ситост по-добре от въглехидратната закуска. (Разбира се, може да добавите бавни въглехидрати към закуската)

6. Разхождайте се поне по 2 минути на час
Ако имате заседнала работа, въведете за себе си правилото за 1-2 минути разходка на всеки час седене. Винаги можете да намерите извинение, за да отидете до съседния отдел, да качите стъпала, да излезете за малко на улицата. Това ще ви помогне да бъдете весели цял ден.

7. Никога не яжте храна от опаковката
Готовите опаковани закуски изсипете в чиния, оосбен ако това е ипс, бисквити, ядки. Храненето започва с очите, така че вижте първо какво ще ядете. Така по-ясно ще видите, какво точно и колко изяждате и ще можете да контролирате количеството. От пакета може неусетно да изядете всичко и то дори да ви дойде в повече.

shokolad computer

8. Използвайте правилото на “10-те минути”
Правилото на “10-те минути” работи за всеки полезен навик. Искате да си легнете навреме – легнете 10 минути по-рано. Искате да практикувате йога, но не намерите време – започнете с 10 минути на ден.

9. Изберете готвените ястия
Голяма част от храната с високо съдържание на вода е отличен начин да не преяждаме, защото ще дадат по-добро усещане за ситост. Намалете, колкото е възможно промишено обработени храни и тези на които прочитането на етикета изисква време и справки в Google, за да азберете от какво и как са направени.

10. Определете точното количество захар за деня
Излишъкът от захар в храните увеличава шансовете за затлъстяване и диабет тип 2. Експертите в здравния сектор са определили горната граница за допустимо количеството захар на ден: 6 ч.л. (25 g) за жени и 9 (37,5 g) за мъже. Не е добра идея да замествате захарта и с други подсладители, просто намалете захарта и ще видите как ще започнете да усещате сладостта на храната.

11. Бъдете егоисти
Поставете себе си на първо място и започнете да се грижите за вашето тяло. Бъдете себелюбиви: спрете да давате на другите, дайте първо на себе си. Това се отнася за всичко, не единствено за храната.

12. Преместете работното си място до прозореца
Изследвания показват, че дневната светлина влияе положително върху две неща: качеството на съня и на работната ни активност. За да сте здрави, осигурете си добро осветление на работното място. Доказан е, че липсата на слънчева светлина води до наднормено тегло.

13. Пийте топли напитки
Топлата течност намалява метаболитните отпадъци, като по този начин забавя процеса на стареене. Чай или чаша топла вода – в идеалния случай 20 минути преди хранене, ускорява обмяната на вещесвата, отстранява отпадъците и подобрява кръвообращението.

14. Не мийте зъбите си непосредствено след хранене
Експертите препоръчват да е се мият зъбите веднага след хранене. Това трябва да направите най-малко половин час по-късно. Ако сте изяли или изпили нещо кисело – откажете да миете зъбите веднага след хранене, за да не повредите емайла.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории